Австрия и Германия ще отворят общата си граница в средата на юни

ВАРНА новини лого

Австрия и Германия предвиждат да възстановят от 15 юни свободното преминаване през общата им граница, затворена от средата на март заради епидемията от новия коронавирус, съобщи днес австрийското правителство, цитирано от Франс прес и БТА.

„От 15 юни ще е възможно отварянето на границата между Германия и Австрия“, каза за австрийското обществено радио Йо1 министърката на туризма и селското стопанство Елизабет Кьостингер.

Облекчаването на условията за преминаване на границата между двете държави ще влезе в сила от 15 май и ще позволи по-специално командировки и семейни гостувания, отбеляза Кьостингер.

Тя уточни, че германската канцлерка Ангела Меркел и австрийският й колега Сабастиан Курц са обсъдили въпроса вчера и са се разбрали за постепенно отваряне на границата.

Австрия и Германия смятат, че епидемията от новия коронавирус на тяхна територия е под контрол, и бяха сред първите страни в Европа, отменили забраните за излизане от вкъщи и за пътуване и отворили отново магазините.

До средата на юни в Германия остава в сила предупреждение за туристическите пътувания в чужбина.

Австрийското правителство съобщи днес, че обмисля постепенно възобновяване на свободното движение с държави, с които граничи, като Швейцария, Лихтенщайн и източните си съседи, без обаче да спомене Италия – една от най-тежко засегнатите от пандемията страни.