Градската художествена галерия откри сезона със събитие на открито (СНИМКИ)

ВАРНА новини лого

Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна откри днес артистичния сезон в края на извънредното положение с живо присъствие на творци и почитатели. Те се събраха пред Галерията и така „отвориха“ ново изложбено пространство под небето – зала „Оградата“. Всички бяха дошли с маски, но това ни най-малко не попречи на общуването на зажаднялата за творчески контакти артистична общност на морския град.

Коста Базитов пред градската галерия на Варна

Поздрав поднесе заместник-кметът на община Варна Коста Базитов. Директорът на Варненската галерия, изкуствоведът Пламена Рачева, откри новия сезон, като представи изложбата и с радост съобщи, че Галерията отново става достъпна за посетители. „Крайно време е да свалим маската от изкуството – каза тя. – Важно е изкуството да бъде видимо, затова след представянето на оградата, оригиналите от паната ще бъдат подредени в залите на галерията в една изложба със скулптурните портрети.“ Маските ще останат в музея като артефакти за едно драматично историческо събитие, което промени света през 2020 г.

Изложбата е по идея на Пламена Рачева, Нина Локмаджиева и Димитър Трайчев в подкрепа на борбата с COVID-19 и представя общо 24 художника. В основата са предпазни маски срещу корона вируса, върху които рисуваха варненските художници Васил Василев, Велина Гребенска, Владимир Иванов, Димитър Трайчев, Калия Йорданова, Маргарита Войнова, Мария Зафиркова, Мария Чакърова, Пламен Аврамов, Пламен Монев, Сезар Пиментел, Стела Кенфилд, Тодор Игнатов.

Градската галерия на Варна

В проекта са представени и скулптури от фонда на ГХГ – Варна с автори Альоша Кафеджийски, Васка Емануилова, Емил Попов, Жечо Арнаудов, Иван Фунев, Кирил Тодоров, Кирил Шиваров, Мария Начева, Петр Йедличка, Пламен Аврамов и Цена Балтаджиева.

13-те варненски художника, които приеха с ентусиазъм идеята на Галерията не пропуснаха да споделят и свои мисли за маските, заразата, изкуството и изпитанията на духа. Но това не е всичко. Маските на варненските артисти са представени като голямоформатни пана, експонирани по оградата на Галерията. Автор на графичния дизайн е емблематичният варненски художник Димитър Трайчев. Арт маските са заснети върху лицата на скулптури от фонда на галерията, работа на български класици и съвременници. Така музей и живо изкуство се срещат в този артистичен микс, който предизвиква всеки, преминаващ по улица „Любен Каравелов“, да се замисли за маската, която носи.

Снимки Фейсбук на Александър Николов