Надпреварата за ваксини продължава,откриха подобен вирус в природата

ВАРНА новини лого

Над 100 текущи проекта и дузина клинични изпитвания вече са в ход с надеждата, че в рамките на няколко месеца ще има ефикасна ваксина: никога досега изследванията в тази област не са били толкова мащабни и бързи, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

На фона на глобалната здравна криза агенцията предлага поглед към най-новите данни и проблеми, свързани с разработването на ваксини срещу коронавируса SARS-Cov-2, предизвикал пандемията от COVID -19 и причинил смъртта на близо 300 000 души.

Глобално задължение

„Бързото разработване на ваксина за предотвратяване на COVID -19 е глобално задължение“ – подобно на други специалисти, американецът Барни С. Греъм от Центъра за изследвания на ваксините счита тази битка във войната, водена от планетата срещу COVID -19, за решаваща.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш също споделя убеждението, че безопасна и ефективна ваксина би била „единственият инструмент, позволяващ на света да се върне към усещането за нормалност“.

Над 100 текущи проекта

Признак за глобалния интерес към ваксините както от здравна, така и от икономическа гледна точка, е постоянно увеличаващият се брой на проектите в тази насока.

Световната здравна организация (СЗО) изброи 76 проекта в края на април, включително пет в клинични изпитвания. Към момента проектите вече са 110.

Лондонският колеж по хигиена и тропическа медицина изброява не по-малко от 157 проекта за ваксина срещу COVID -19, сред които 11 във фаза на клинични изпитвания.

Различни подходи

СЗО класифицира стотиците текущи проекти в осем различни категории, които съответстват на доказани или експериментални видове ваксини – от класически до такива, базирани върху ДНК или РНК.

Провалът винаги е възможен

Множеството пътища за получаване на ваксина срещу COVID -19 повишават шансовете за краен успех.

„Фактът, че има много различни видове ваксини, дава надежда, че нещо ще работи и ще осигури защита на хората“, коментира френският вирусолог Мари-Пол Киени.

„Пътят към ефикасната ваксина обаче е стръмен и само малък брой могат да бъдат успешни“, отбелязва британската изследователка Сара Кади от Уелкъм Тръст и университета на Кембридж.

Възможно ли е никога да не успеем да разработим ефективна ваксина? „В научните изследвания нищо не е изключено“, отговаря научният директор на института „Пастьор“ Кристоф д’Анфер. „Известен ви е примерът с ХИВ – 30 години след откриването му все още няма ваксина срещу СПИН“, допълва експертът.

И докато едни учени се надпреварват за ваксината, други откриха вирус в природата, подобен на COVID – 19

Учени от Китай и Австралия откриха в естествена среда вирус, близък до SARS-CoV-2

Група учени от Китай и Австралия откриха у прилепи коронавируса RmYN02, който прилича по структурните си свойства на коронавируса SARS-CoV-2, съобщи ТАСС, като се позовава на в.“Саут Чайна Морнинг пост“.

Това е доказателство за естествения произход на новия коронавирус, който предизвика пандемия.

Образци от RmYN02 са събрани в югозападната китайска провинция Юнан между май и октомври миналата година. В структурата му са открити патогенни елементи, сходни с аминокиселините в SARS-CoV-2. Преди това учените смятаха тези аминокиселини за необичайни, посочва изданието.

„Резултатите от изследванията ни говорят, че тези аминокиселинни съставки, които преди изглеждаха доста нетипични, могат да възникнат по естествен път в бетакоронавирусите“, отбелязва проф. Шъ Вейфън от Първи медицински университет в Шандун.

„Това дава сериозни доказателства срещу хипотезата за лабораторния произход на новия коронавирус [SARS-CoV-2]“, добавя той.

Западни медии и политици, сред които и държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, изразиха мнения, че новият коронавирус се е разпространил по света след изпускането му от лаборатория в Ухан, Китай