Павлин Косев: 9% ДДС за заведенията ще донесе повече приходи за хазната

ВАРНА новини лого

Павлин Косев - снимка: Varna24.bg

„При ставка от 9% за ДДС в заведения и ресторанти пряката полза от данъци за държавата ще е по-голяма, отколкото с досегашните 20%“, заяви за „ВАРНА новини“ Павлин Косев – мениджър на голяма верига хотели и председател на варненската Асоциация на ресторантьорите и хотелиерите.

„Тенденцията в Европейския съюз ясно показва, че ниско ДДС за нашия бранш помага на повече приходи, защото излизаме от сивия сектор. Високите ставки принуждават да се търсят лостове за криене на данъци, което освен загуби за бюджета коства и много безсънни нощи. Сега, при новата нормативна база, ще можем да работим с добра печалба, без да прилагаме нелогични механизми. Ще се концентрираме върху бизнеса си, който е с голяма себестойност“, добави Павлин Косев.

Той посочи, че в Европейския съюз при цени в магазините като при нас стойността на една салата в ресторант е 10 – 15 евро, но там стандартът на живот е различен.

„Тук няма да продаваме салати по 20 – 30 лв., но при 9% ДДС по-спокойно можем да гледаме в бъдещето. Искам да благодаря на правителството и на премиера Бойко Борисов за навременната мярка, която спасява бранша в тежка ситуация. Сега е наш ред да покажем, че излизаме от сивата икономика“, посочи Павлин Косев.

Председателят на варненската Асоциация на ресторантьорите и хотелиерите не скри, че при ДДС 9% за хотелите и 20% за ресторанти и заведения се е търсел вариант ставката да бъде по ниската стойност с различни схеми, които не са нито в полза на бюджета, нито в полза на бранша.

Според Павлин Косев запазването на 14-дневна карантина за пристигащи от чужбина дава възможност българският турист на преоткрие родното Черноморие.

„Нека поговорим и за приходи. ДДС и 0% да е, ако нямаме гости, пак ще фалираме. Лятото започна, време е да се научим да живеем с коронавируса. Затова и нашите туристи, вместо да ходят за 2 седмици в Гърция и после още 2 да стоят у дома, нека да дойдат край Варна. И по-безопасно е, и по-евтино, а и надявам се – по-хубаво. Винаги е имало с какво да се похвалим. Много софиянци ми споделят, че харесват Северното Черноморие и искат да почиват тук. Е, сега е моментът. Не само от патриотизъм, а и по изцяло практични съображения“, обобщи Павлин Косев.

Той отново добави, че въпреки сегашната ситуация туризмът ще оцелее. И ще се спаси този, който се адаптира най-правилно и работи с повече от 2 пазара.

Иван Стоев