Правителството обявява Извънредна епидемична обстановка до 14 юни

ВАРНА новини лого

„Най-важните разлики с извънредното положение е, че ще бъдат освободени за всички желаещи парковете и градините, както ще бъдат разрешени и трансплантациите.

Всички дейности, които към момента са разрешени да функционират, ще продължат дейността си. Остават ограниченията за моловете и училищата.“ така отговори министър Ананиев на въпрос на журналисти по какво ще се различава Извънредната епидемична обстановка от извънредното положение.

„Според чл.63, ал.2 от приетият вчера от Парламента „Закон за здравето“, като министър на здравеопазването мога, въз основа на представените ми от Държавния здравен инспектор анализ и оценка на епидемичната обстановка в страната, да предложа на МС да бъде въведена Извънредна епидемична обстановка“, каза още министърът на здравеопазването по време на извънредния брифинг в Министерски съвет.

Сред мотивите на министър Ананиев са факта, че все още в цялата страна има огнища на заболяването, включително и в социални заведения. Много голям е броят на засегнатите медици, липсва ваксина и специфична имунопрофилактика.

До полунощ министърът на здравеопазването ще издаде няколко заповеди, които ще регламентират мерките. Няма да има други съществени промени по отношение на действащите до момента, но те ще бъдат групирани в отделни заповеди и ще влязат в сила от утре – 14 май.

До 00:00 час тази нощ заповедите ще бъдат публикувани на сайта на Министерство на здравеопазването.

„14-та карантина остава за всички“, категоричен бе министър Ананиев