Прокурорската колегия прие оставката на ръководителя на Спецпрокуратурата

ВАРНА новини лого

Димитър Петров

Прокурорската колегия на ВСС освободи от поста ръководителя на Специализираната прокуратура Димитър Петров. Временно постът ще бъде зает от Ангел Илиев от Върховната административна прокуратура.

На днешното си заседанието членовете на колегия одобриха подадената от Петров оставка. Той ще продължи да бъде прокурор в Спецпрокуратурата.

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че под ръководството на Димитър Петров спецпрокуратурата е укрепнала кадрово, а резултатите са видими. Но е възникнал проблем, който му пречи да се концентрира върху дейността си като ръководител и заради това е подал оставка.

Гешев заяви, че в СП има специфики, „рискът е по-голям, като например подлагане на атаки от кръгове, свързани с обвиняеми, политически интереси, чисто политически атаки и медийното отражение“ и се стига до амортизация.

Натовареността също е голяма, работата е тежка и въпреки определените финансови стимули, няма голям брой желаещи за работа в тази прокуратура, което е обяснимо, каза още Иван Гешев. Той благодари на Димитър Петров за работата в спецпрокуратурата.