Туристическият бранш не подкрепя карантината между държавите от ЕС

От туристическия бранш у нас не подкрепят поставянето на пътуващите между държавите от Европейския съюз под карантина, както и въвеждането на здравни сертификати като условие за пътуване от една в друга европейска държава.

Според Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма, европейските политици трябва да проявят смелост и да дадат шанс на хората да живеят и на бизнеса да работи при пълното спазване на изискванията на Световната здравна организация.

Действително туризмът в Европа е против налагането на карантина между отделните страни, такава каквато съществува към днешна дата. Ако това решение бъде взето, това означава, че туризмът може да стартира след 10 дни. Ако ние трябва да въведем карантина между съседните държави, това е все едно да въведем карантина между съседни градове, тъй като софиянци са точно толкова чужденци за Варна, колкото и германци, французи или чехи. Ние имаме една по-висока степен на заболеваемост в София и отивайки в който и друг град, би трябвало да бъдем поставени под 14 дена карантина, ако следваме логиката, която имат политиците днес, коментира за БНТ Румен Драганов.