Варненци се притесняват: Пренасят ли кърлежи и комари коронавирус?

ВАРНА новини лого

Към „ВАРНА новини“ се обърнаха читатели с въпрос: „Може ли COVID-19 да се пренася чрез комари и кърлежи?“ Което е напълно разбираемо предвид затоплянето на времето и „активизирането“ на този вид насекоми.

На горещия телефон за информация относно коронавируса у нас – 02 807 87 57, бяха твърде предпазливи в отговора си. Според който няма данни кърлежи и комари да са заразили някой, но предвид краткото време за изучаване на COVID-19 е добре да се внимава.

Припомниха изказване на Цезарина Илиева, началник на отдел „Паразитология“ към Столичната регионална здравна инспекция, според което не е регистиран случай тези насесоми да пренесат коронавирус с ухапване.

„COVID-19 е респираторен вирус, който се разпространява главно чрез капчици, генерирани, когато заразен човек кашля или киха, или чрез слюнка или секрет от носа“, припомниха на горещата линия.

Преди дни доц. Любомира Николаева – Гломб, директор на отдел „Вирусология“ в Национален център по заразни и паразитни болести, също заяви, че няма как комарите да разнасят коронавирус.

Все пак, посъветваха ни да поискаме официално потвърждение от директора на Националния център по заразни и паразитни болести.
Затова „ВАРНА новини“ написа официално писмо до проф. д-р Тодор Кантарджиев, с което се надява да получи официално и окончателно становище по това актуално за летните месеци питане.

Очакваме отговор от експерта.

Иван Стоев

Още по темата – тук.