Васил Божков обяви кой е новият собственик на Левски

ВАРНА новини лого

Васил Божков ще прехвърли акциите на Левски на премиера на България Бойко Борисов. Това стана ясно от прессъобщение от „Нове Холдинг“. Това трябва да стане днес в 09:00 часа в Министерски съвет.

Ето и цялото съобщение:

След обсъждане на ситуацията и разглеждане на възможностите за оцеляване на ПФК „Левски“, настоящият собственик на мажоритарния пакет акции г-н Георги Попов и г-н Васил Божков заявяват следното:

„Клубът отново е в изключително тежко финансово състояние, породено от умишленото и незаконно унищожаване на компаниите, осигуряващи издръжката му. Затова прехвърляме акциите на отговорника за погубването на “Левски”, който неведнъж е заявявал своята готовност да се „погрижи“ за отбора и да го спаси при смяна на собствеността му – г-н Бойко Борисов.

След като Премиерът е напълно запознат с настоящата ситуация и многократно публично се е разпореждал със собствеността на акциите – оставяме бъдещeто на клуба в негови ръце. Г-н Борисов, поетите от Вас ангажименти да осигурите финансиране и действията Ви, довели до сегашното положение, както и постоянният натиск от ръководения от Вас държавен апарат върху клуба, оставят „Левски“ без други реални опции.

Като бивши мажоритарни акционери, не веднъж сме заявявали, че единственото, което ни интересува е възраждането и стабилизирането на „Левски“. Докато отговорността за това беше наша и след инвестираните над 24 милиона лева за една година, клубът се стабилизира и изправи на крака. Дългове от над 32 млн. лв бяха поетапно погасявани и бе изготвена и изпълнявана дългосрочна стратегия за превръщането му в успешен бизнес модел.

Благодарим на ръководството на ПФК „Левски“ за усилията и изключителния професионализъм през последната година. Благодарим и на привържениците на клуба, които направиха прецедент в историята на световния футбол с действията си за издържането на отбора през последните месеци.“ Джиросаните акции ще бъдат връчени официално на новия им собственик г-н Борисов в 9:00 ч. в Министерски съвет“.

Вчера (13.05) след съобщение от пресцентъра на „Нове холдинг“ стана ясно, че акциите на Левски вече са в България, като според него днес първо трябваше да се обяви новият собственик, а след това и как точно ще бъдат предадени книжата.  Очаква се Тити Папазов да поеме властта в „синия“ клуб. По-рано през деня (12.05) собственикът на „Ефбет“ и един от най-големите спонсори в българския футбол – Цветомир Найденов, предупреди Папазов да има едно наум с Божков, който може да не изпълни обещанията си.

Както е известно, още миналата седмица Васил Божков обяви, че няма намерение да държи акциите и е готов дори да ги подари на феновете. Нали Левски е акционерно дружество? „Аз съм готов да дам акциите на всеки един. Не да ги продам, а да ги дам. Само и само да бъде спасен. Компаниите, които издържаха Левски, бяха грубо унищожени от Бойко Борисов. Как ще спаси Борисов Левски? Ще му даде кредит? И после как ще го върне? Ще намери друг човек, който пак да арестува. За една година в Левски съм вложил 25 млн.“, коментира Божков тогава пред bTV.

Sportlive.bg