Ангелкова във Варна: С 50% по-малко ще плащаме за чадъри и шезлонги през това лято

Предвид индивидуалния характер на всеки един плаж и договор за него, задължаваме минимум на 50% да бъдат намалени цените на чадъри и шезлонги. Това заяви на брифинг във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова, предаде Радио „Фокус“.

Министърът посочи, че към момента се очакват предложения от концесионерите и наемателите, като от тяхна страна вече има уверения, че на някои ивици плажните принадлежности ще бъдат безплатни, а на други – на съвсем символични цени.

„След като получим предложенията им, което ще е преди 1-ви юни, ще информираме потребителите по области, какви са цените за плажни принадлежности. Таксите на концесионерите ще бъдат намалени пропорционално на намаляване цените на принадлежностите. Например ако намалят на 50% цената на чадъри и шезлонги, то с 50% ще им бъде намалена таксата, ако ги намалят със 70%, то и таксата им ще е намалена с толкова. В момента изготвяме точната методика, която ще бъде качена на сайта на министерството и предстои до 23 май да бъде приета“, добави министърът.

„Предвидили сме и промени за управлението на самия плаж, с оглед на спазването на здравните изисквания. За един чадър с два шезлонга изискваме 20 кв., а освен това сме дали възможност и с до 4% търговска площ, но само за това лято. Идеята е да се спазят изискванията на Агенцията по безопасност на храните, които са за отстоянието на масите“, каза още министър Ангелкова.