Европарламентът подчертава необходимостта от запазване на поверителността на гражданите

ВАРНА новини лого

Гражданите се нуждаят от защита на личните данните и предпазни мерки за поверителност по отношение на новите приложения за смартфони, използвани за справяне с разпространението на пандемията, казват евродепутатите.

В пленарния дебат в четвъртък членовете на ЕП отбелязаха, че заедно с други мерки, свързани с COVID-19, като социално дистанциране, маски и тестове, приложенията за проследяване на контакти могат да помогнат за справяне с разпространението на пандемията. Въпреки това повечето членове на ЕП изтъкнаха, че трябва да се гарантира безопасността на личните данни и личния живот на гражданите, когато става въпрос за използването на тези приложения. Повечето държави от ЕС вече са пуснали или възнамеряват да пуснат мобилно приложение за проследяване, предназначено да проследява лица, които са заразени или са изложени на риск от заразяване с вируса.

Евродепутатите подчертаха, че приложенията за проследяване трябва да бъдат наистина доброволни, недискриминационни и прозрачни. Използването на приложението трябва да бъде строго ограничено до проследяване на контакти и данните трябва да бъдат изтрити веднага щом ситуацията позволява. Евродепутатите също подчертаха необходимостта от координиран подход при разработването и използването на приложенията, за да се гарантира тяхната трансгранична оперативна съвместимост.

Комисарят Дидие Рейндерс и хърватският държавен секретар Николина Брняц споделиха мнението на членовете на ЕП относно необходимостта да се гарантира, че гражданите могат да се доверят на безопасността на приложенията.

Г-н Рейндерс отговори на опасенията на евродепутатите, като подчерта, че националните органи ще работят съвместно с органите на ЕС за защита на данните, за да гарантират, че приложенията за проследяване съответстват на действащите закони на ЕС за защита на данните и личния живот. Той също така подчерта, че Комисията се стреми да гарантира общ подход между страните от ЕС, така че приложенията да са оперативно съвместими.

Можете да гледате запис от дебата тук.