Хотели, в които е установен случай на коронавирус, няма да затварят

ВАРНА новини лого

Няма да се затварят хотели, в които е установен заразен с COVID-19 турист. В такива случаи действа алгоритъм, утвърден и с РЗИ в страната, за изолиране на болните в отделна стая.  Това потвърди във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова, която се срещна с представители на туристическия бранш, с кмета на града Иван Портних, областният управитeл Стоян Пасев, представители на контролните институции, съобщи БНР.  

По нейни думи всички указания оповестени от мининстeрството, са към днешна дата и в зависимост от решенията не европейските институции и на ситуацията с епидемичната обстановка у нас могат да бъдат променени .

„Указанията дават ясни правила и препоръки, които трябва да се спазват от местата за настаняване по отношение на рецепция, лоби зона, местата за изхранване, дали сме възможности да работят всички открити и закрити басейни и т.н. Оттам насетне всеки един оператор може да прецени дали иска да работи, като ние сме дали възможността това да може да се случи. Освен това се прие и до 12 месеца да се удължи срокът за възстановяване на сумите на предварително платените ваканции и почивки. Една от основните препоръки на ЕК е и тази да се предлагат ваучери“, добави тя, цитирана от Фокус.

„Успоредно с това, за да можем максимално да улесним и намалим административната тежест на местата за настаняване, на тези от тях, чието удостоверение за настаняване и категоризация е изтекло от 01 септември 2019 г., ние сме удължили срока за подновяване до края на 2020 г.“, посочи Ангелкова.

По нейни думи се предвижда се чартърните полети да се субсидират с 35 евро на седалка, но само, когато пътникът идва на почивка. Приета е и възможността да има ваучери за туризъм за хората на първа линия.