Християни и мюсюлмани с обща молитва за край на пандемията

ВАРНА новини лого

Световният ден на молитвата обедини християни и мюсюлмани за край на пандемията на коронавирус.

От Рим папа Франциск и Великият имам Ахмед ал-Тайеб в Кайро призоваха Бог да избави човешкия род от тази трагедия и да помогне на учените за намиране на лекарство, предаде БНТ.

Главата на Римо-католическата църква спомена и другите пандемии – на глада, войните и децата, останали без образование.

През февруари миналата година папа Франциск и имам Ахмед ал Тайеб подписаха в Абу Даби документ за човешко братство. Той призовава за свобода на вероизповеданията, защита на религиозните обекти и се застъпва за дискриминираните малцинства.

Инициативата доведе до създаването на групата за наблюдение Върховен комитет за човешко братство, който е организатор на международния молитвен ден.

„Всеки се моли по начина, който знае, както е способен и както е научил от собствената си култура. Ние не се молим един срещу друг, не протипоставяме една религиозна традиция на друга. Не, всички сме обединени като човешки същества, като братя и сестри, всички се молим на Господ и това е важното. Братя и сестри, които се подкрепят, молят Бог да ни прости за нашите грехове, така че той да се смили над нас и да спре тази пандемия“, заяви папа Франциск.