Община Суворово няма да тегли заем от държавата

ВАРНА новини лого

Община Суворово няма да тегли заем от държавата. Това стана ясно от съобщение на кмета Данаил Йорданов, публикувано на Фейсбук страницата на общината. Заради пандемията от Covid-19 приходите в Суворово са намалели с близо 20%, а сериозни фирми от страната и чужбина са замразили инвестициите си.

„Въпреки трудностите, които изпитваме през последните месеци заради Covid-19, община Суворово няма да тегли заем от държавата. Оптимизирахме разходите за материали до минимум. Пари за заплати за администрацията има и хората тук трябва да работят спокойно. Засега бюджетът си остава със същите параметри и няма да се налага да го прекрояваме, но виждаме че в приходната част изоставаме с близо 20%, спрямо нашите очаквания за годината, което е разбираемо. Също така нека припомня, че по мое предложение и с решение на ОбС направихме отстъпки за местния бизнес в тази пандемична обстановка, които ще са валидни до 30 юни т. г. Това също ще се отрази на приходите ни“, пише кметът.

„Няколко сериозни инвеститори от страната и чужбина вече замразиха реализацията на бъдещите си бизнес намерения на нашата територия. Други, с които наскоро водихме сериозни разговори, засега изчакват по-благоприятна обстановка. Всичко това щеше да развие постепенно икономиката на общината. Очакваше се да бъдат открити и нови работни места. Но драматичните реалности промениха намеренията ни.

Голямо финансово перо в нашата работа през тази година се оказа сметосъбирането и сметоизвозването. Наистина всичко бе почистено в общината, незаконните сметища, които стояха с години – изчезнаха, но и много пари бяха изразходвани за това. Именно това ни накара да закупим нови контейнери за строителни отпадъци и за прибиране почистената зелена растителност.

Пандемията доста промени реализацията както на спортния, така и на културния ни календар. Виждате, всичко замря. Дори традиционният празник на Суворово – 1 май, беше отменен. Имахме предварителни разговори с кмета на Чорлу, Турция, да ни гостуват в празничните дни с тяхна делегация, но идеята пропадна.

Спортната дейност тук постепенно ще започне да се пробужда, но при изключителни мерки за сигуронст. Засега само младите футболисти ще се събират за тренировки“, пише още Данаил Йорданов.