Рецепта на деня: Бързи и лесни мини питки със сирене
За всички, които обичат аромата и вкуса на прясно изпечен хляб. Изключително лесни, много бързи за приготвяне и неизискващи специални умения мини питки със сирене.
Необходими продукти за тестото:
1 кг брашно
½ пакетче мая /разфасовка от 45 гр./
1 с.л. захар
200 мл прясно мляко
½ кофичка кисело мляко
1 ч.л. хлебна сода
2 с.л. олио
1 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
Пресяваме 1 кг брашно.
Разтваряме маята в 200 мл топло прясно мляко, към тях добавяме 1 с.л. захар.
Към киселото мляко прибавяме содата, олиото и солта, смесваме ги и прибавяме към тях разтворената в млякото със захар мая.
Правим кладенче в брашното и изсипваме готовата смес. Започваме внимателно да добавяме брашното към сместа до омесване на тесто.
Готовото тесто слагаме го в леко намазнен чист найлонов плик и оставяме да престои /втаса/ докато удвои обема си. Оставено на по-топло ще е готово за печене след около 40 мин. Оставено в хладилник от вечерта може да се изпече на следващия ден.
След като тестото вече е втасало го вадим от плика и го разделяме на по-малки или по-големи топки /според предпочитанията/. Разстиламе леко всяка топка с ръце, поставяме в средата парче сирене и го завиваме така, че да остане в средата на топката от тесто. По същия начин оформяме и останалите.
Нареждаме ги на разстояние в тавата и слагаме в студена фурна. Включваме горни и долни реотани и настройваме на 220 градуса. При постепенното нагряване на фурната питките бухват! Изпичат се за около 10 – 15 мин.
По желание вместо сирене може да се използва кашкавал, шунка или каквото ви хрумне. Могат да се изпекат и натурални – тестото само по себе си е вкусно.
Бон апети!