Ръждива оса нападна боровите гори край Благоевград и Рилския манастир

ВАРНА новини лого

Вредител нанася поражения по боровата гора край Благоевград, Симитли и Рилския манастир, алармираха от Югозападното държавно предприятие /ЮЗДП/, предаде БТА.

Причината дърветата да изглеждат така, сякаш съхнат, е нападение от ръждива борова листна оса. Нейните гъсеници се хранят с игличките на белия и черния бор, каза Вера Станишева – началник отдел „Възобновяване на горите“ към ЮЗДП.

По думите ѝ до край на месец май се очаква обезлистването на гората край Благоевград да бъде около шестдесет процента. След около две седмици обаче гъсениците на ръждивата борова листна оса ще спрат да се хранят с листата на иглолистните дървета и ще какавидират в почвата.

Ежегодно предприятието отделя по около сто и петдесет хиляди лева за справяне с проблема, посочи Вера Стнишева. През февруари обаче фирмата, която досега е извършвала третирането срещу вредителя обявява фалит и разпродава техниката. Заради извънредното положение, обявено в страната заради новия коронавирус, са били спрени всички обществени поръчки. Това е възпрепятствало избора на нова фирма, която да извърши третирането в срок, каза още Вера Станишева.

Следващо третиране срещу ръждивата борова листна оса ще бъде през пролетта на следващата година. Дотогава се очаква по-голямата част от пострадалите от нападението дървета да се възстановят сами.

От предприятието са категорични, че няма да се стигне до изсичане на гората, тъй като засегнати от нападението на вредителя са само дърветата, които се възстановяват сами.