Жертвите на COVID-19 в САЩ вече са повече от загиналите за 70 години войни

ВАРНА новини лого

За малко повече от два месеца Съединените щати загубиха повече граждани от коронавируса, отколкото са загинали за 70 години по време на войните в Корея, Виетнам, Персийския залив, Афганистан и Ирак. Това съобщи журналистът Никълъс Кристоф за в. „Ню Йорк таймс“, съобщи news.bg.

Той посочи, че жертвите на COVID-19 в САЩ вече са повече от 100 000, като официалните статистики не включват още хиляди смъртни случаи, свързани с пандемията.

Много от поддръжниците на президента Доналд Тръмп смятат, че броят на официално оповестените смъртни случаи е завишен. Самият Тръмп в публикация в „Туитър“ изрази съмнение за точността на някои данни относно заразата.

Тръмп е прав, че официалните статистики изглежда не отговарят на действителността, но не в посоката, в която той твърди, посочва Кристоф.

Той твърди, че е бил извършен анализ на ситуацията във всеки щат в станата и е било установено, че от пандемията вече са починали между 100 000 и 110 000 американци, а не 83 000, както сочат официалните статистики. Заключението се основава на сравнение между смъртността тази пролет спрямо минали години.

Кристоф пояснява, че някои щати като цяло не са засегнати, но в други има изключително голямо увеличение на броя на смъртните случаи.