Гърците се върнаха на плажовете в жегата

ВАРНА новини лого

Гърците се спуснаха днес към морето, където бяха отворени над 500 плажа, след като страната се опита да намери баланс между опазване на хората от Ковид-19 и съживяване на туристическия сектор, предаде Ройтерс.

Отварянето на плажовете съвпадна с първата гореща вълна за годината.

Любителите на слънцето обаче са длъжни да спазват социална дистанция и дори чадърите им трябва да са разположени на разстояние. Разрешено е да се събират най-много 40 души на 1000 квадратни метра, а чадърите трябва да бъдат на 4 метра един от друг.
На Алимос, популярен плаж южно от Атина, хората се редиха на опашка от ранна утрин, за да си запазят място.

„Това е най-доброто нещо за нас, възрастните. Да дойдем и да си починем малко, след като бяхме дълго затворени“, казва 70-годишният Янис Тентомас, след като се разполага под чадъра.

На съседен плаж дрон предупреждава по восокоговорител хората да спазват дистанция.

Броят на заразените с коронавирус в Гърция надхвърли 2800, а смъртните случаи достигнаха 160. От 4 май страната започна да разхлабва мерките, въведени в средата на март.

Гърция, чието население е 11 милиона, е една от най-зависимите от туризма страни в Европа. Туризмът носи на Гърция около една пета от приходите й.

След отварянето на плажовете от утре гърците ще могат да посещават църковни служби, а археологическите обекти, включително Акрополът, ще бъдат отворени за посетители от 18 май. От понеделник ще бъде разрешено и пътуването през континенталната част на страната и до остров Крит, а от 25 май и до другите острови.

Туристическите компании се надяват да си върнат и чуждестранните туристи от юли, предаде БТА.