Римска надгробна плоча от III век изкопаха археолози във Варна

Римската надгробна плоча.

Римската надгробна плоча. Кадър от БНТ

За първи път от 35 години при разкопки на древния Одесос, археолози откриха римска надгробна плоча. Паметникът датира от края на III век, но е открит в насип с артефакти от различни епохи. Теренът, който археолозите проучват, е частен.

Римската плоча е била изработена за човек от средната класа, казват археолозите. Това личи по изобразените роби, качествения материал и дълбокия релеф на паметника.

Александър Минчев, археолог: „Представя така наречената сцена Погребално угощение. На нея обикновено е изобразен починалият, изобразен на легло, наречено Клине с масичка. С плодове и други ястия.“

Насипът, където е намерена плочата, се намира до късноантична сграда с търговски функции и баня – още по-голяма и пищна от известните Римски терми във Варна. Археолозите смятат, че земетресение от 6 век е нанесло сериозни поражения на постройките и те са превърнати в сметище, където е бил захвърлен паметникът от 3 век.

„Този надгробен паметник би следвало да бъде някъде в некрополите, които са от централния площад нагоре, на запад. Но явно, че той по някакъв повод е бил взет от там и хвърлен“, добавя Минчев за БНТ.

Откритието обаче е важно, защото е първото подобно от 35 години насам. Собствениците на терена имат желание мястото да се социализира, за да не бъде погребано славното минало на античния Одесос под нов слой камъни и бетон.

Сподели: