Честита 114-годишнина на Пристанище Варна

ВАРНА новини лого

Празнична церемония по официалното откриване на пристанището. Бюстът на Фердинанд е при основата на фара при вълнолома. В дясно ясно се виждат украсената кула на фара на вълнолома, почетната рота, кораби, окичени с флагчета.

На 18 май се навършват 114 г. от официалното откриване на съвременното варненско пристанище. След освобождението Варна става важен административен, икономически и културен център. Още през 1888 г. правителството взема решение за строителството на пристанищата във Варна и Бургас.

Те са проектирани според актуалните тогава европейски изисквания. В началото на 1895 г. е проведен търгът за строителството в морската столица. Градежът е оценен на 8 290 385 лева, които са пряко осигурени от правителството.

На търга за строителството участват фирми от Хамбург, Париж и българското дружество „Михайловски и Хайрабедиян“. Родната фирма е избрана след като предлага 16,5% намаление от първоначалната тръжна цена или 6 922 472 златни лева, съобщава „Морският портал“.

На 7 февруари е сключен официално договорът, с което се дава начало на строителството. До 1899 г. фирмата-изпълнител претърпява сериозни сътресения – след две зимни бури, които повреждат плавателния й състав и съоръжения.

Заради това продължаването на започналия градеж се прехвърля на едно новосъздадено анонимно акционерно дружество, в което главните акционери са участниците в първото предприятие.

С учредителен протокол се поставя началото на „Безименно акционерни дружество за направа на Варненското пристанище“, което довежда проекта до успешно завършване през 1906 г.

В церемонията по откриване на 18 май 1906 г. участва лично княз Фердинанд I, който пристига на борда на българския крайцер „Надежда“. Корабът прерязва трикольорна лента, опъната между двата вълнолома. 

Княз Фердинанд на пристанището
Освещаване на пристанището. Поглед към брега и ул. Фердинанд. Мнозинство от хора, дошли за тържествата. Прозорците и покривите на близките къщи са пълни с граждани. На преден план – файтони с гости по крайбрежната ивица.

Денят – 18 май, не е избран случайно – тогава князът празнува имен ден. 23 военни и граждански парахода се включват в откриването. Има кораби от Румъния, Италия, Германия, Англия, Австро-Унгария, Гърция, крайцери от Руския императорски флот и над 300 официални гости. Знаменателното откриване е дадено с 21 топовни салюта от чуждестранни военни параходи и брегова артилерия.

Честита годишнина и от екипа на „ВАРНА новини“.