Неподозираните ползи от малките пакетчета в кутиите за обувки

ВАРНА новини лого

Всеки знае, че с покупката на нови обувки в кутията винаги има едни малки торбички. Повечето от нас не знаят защо са там и какво е приложението им.

Истината е, че те са сложени в кутията с обувките, за да „изсмукват“ влагата. Но повечето хора автоматично ги изхвърлят и повече не се сещат за тях.

Вътре в торбите има прозрачни малки топчици – те са направени от силициев диоксид, който се счита за невероятно средство за сушене. Другото му наименование е силикагел.

Кутия от обувки

Силикагелът е анхидрид на силициевата киселина. Той е твърдо, порьозно вещество, със силни абсорбционни и адсорбционни свойства. Използва се широко в бита, техниката и лабораторната работа за: контрол на влажността (активно поглъща водните пари); филтриране на течности и разтвори; разделяне на съставките на многокомпонентни разтвори; Използва се в ексикатори за намаляване на влагата във въздушната среда, както и за материал в котешки тоалетни.

В същото време веществото абсорбира всички ненужни миризми, така че когато отворите кутията, можете да усетите само миризмите на новите обувки.

Котешка тоалетна

Тези мистериозни и малки торбички могат да бъдат използвани по осем неподозирани начина, които ще улеснят живота на всички ни.

Ето неподозираните ползи от малките пакетчета:

Ако поставите няколко такива торбички в шкафа за кърпи може да избегнете прекомерната влага.

Ако поставите няколко торбички в интериора на колата можете да забравите за замъглените и изпотени прозорци.

Ако случайно изпуснете телефона си във вода или пък го намокрите под дъжда не бързайте да се паникьосате, а използвайте тези торбички. Просто трябва да изсушите телефона, да свалите капака и да извадите батерията и SIM картата, да ги поставите в купа, е която сте изсипали съдържанието на торбичките, и това е – те ще „изсмучат“ влагата.

Ако в голяма кутия сложите няколко от тези торбички и редом с това поставите и стари снимки там, то знайте, че така ще съхраните фотосите за още много дълго време.

Тези торбички удължават и срока на годност на бръснарските ножчета и редица козметични продукти. Това, което трябва да направите е да сложите тези торбички в козметичната чантичка или шкафа, в който държите въпросните неща.

Сушене смартфон

За да удължите срока на годност на захарта и солта (и да не се „вкаменят“) пак заложете на торбичките от кутията за обувки, които просто трябва да сложите в шкафа с кулинарните подправки.

Когато пътувате (най-вече до морето) можете да поставите няколко хартиени торби със силикагел в куфара. В края на краищата е известно, че облеклото изсъхва бързо там, а никой не обича те да миришат на влага и мухъл

И най-честото им приложение – ако поставите няколко торби в обувките, те ще премахнат излишната влага, а редом с това ще отстранят неприятната миризма.

fakti.bg