Черешите от Приселци тази година са по-дребни заради сушата

ВАРНА новини лого

Реколта има, но черешите са дребни, понеже нямаше дъжд, това споделя производителят на череши Диман Димов. Започнал овощарския си бизнес преди 17 години със 17 декара, днес градините му в землището на село Приселци вече се простират върху 50 декара.

Беритбата на череши започва след около три-четири дни. Обичайно продължава 30 – 35 дни. И тази година за прибирането на реколтата Димов ще разчита на местните хора: „В момента има работна ръка. Хората се върнаха от чужбина заради пандемията.“

Днес производителите на прочутата приселска „хрущялка“ са седем. С годините мнозина се отказват, понеже реализацията на черешите е трудна, казва Димов.

„Продаваме предимно на пазарчетата в Приселци и ако някой вземе от Варна. На борсата подбиват цените. Много гръцки и турски череши влизат в България. Субсидията им е голяма и затова продават на ниски цени“, допълва фермерът. 

Диман Димов очаква първите приселски череши на пазара да се търгуват на стартова цена около 3 лева. По-високите от 3 лева цени са спекулативни.

„Още не сме започнали да берем, а те вече продават хрущялката“, изумен е Димов.

БНР