Поддръжката на ботаническа градина изисква много грижи и отдаденост (СНИМКИ)

ВАРНА новини лого

Тропическа екзотика, съчетана с тишина и спокойствие може бъде разгледана край Варна в градината на вечното лято.

Единствената функционираща днес в цяла България траншея за отглеждане на цитрусови растения на открито се намира в ботаническа градина „Маргарита“ в село Гроздьово.

Първият положен камък в градината е около 1999г. Тогава мястото е представлявало пуст хълм и стръмна поляна.

Днес тя е тропически рай, в който са събрани растения от шестте континента на земята, а преобладаващата част са от Средиземноморието и южните части на умерения климатичен пояс. Начинът на подбор при засаждането е избран така, че растенията се доближават напълно към живот подобен като в тяхната естествена природна среда.

Колекцията включва около 60 разновидности на кактуси и сукулентни растения, около 25 палми и около 20 субтропични плодни дръвчета.

Най-голямата и пълна група растения принадлежи на колекцията от маквиси и псевдомаквиси – 90% от растенията са със вечнозелен произход.

Името „Маргарита“ идва от голяма група цветя, дървета, храсти и кактуси по целия свят като в градината могат да бъдат видени няколко вариации и видове с това име.

Собственикът на градината Иван Иванов сподели пред „ВАРНА новини“, че от интересът му към растенията датира още от детските години. Той е завършил специалност „История и география“ в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ през 2005 г. Защитава дипломна работа на тема „Климатични предпоставки за отглеждането на субтропични и плодни дървета в България“ под ръководството на професор Харалампи Тишков.

Самоопределя се като изследовател и пътешественик и от години живее на територията на Съединените американски щати. Описал е своя дългогодишен опит в книгата си „Отглеждане на цитруси на открито в България“.

Иван Иванов, собственик на богатическа градина "Маргарита"

„Независимо, че живея в САЩ, аз не спирам да поддържам хобито си в България, там строя и творя. Никога няма да забравя родното си място, където и да съм по света“, категоричен е той.

По негови думи ботаническата градина е повече хоби отколкото бизнес начинание, а за нейното стопанисване се изискват много грижи и отдаденост.

„Първоначално започнах с най-обикновени растения. Питал съм се защо в България имаме зима и сняг, а в други страни има вечно лято и защо при нас не можем да имаме вечно зелени растения.

Така започнах да се интересувам от българската флора. Оказа се, че тя е средна – гранична между субтропичния и умерения климат. Имаме растения, които са вечнозелени и растения, които са листопадни. Започна да ме интересува на какъв принцип тези растения оцеляват в България“, разказва той.

Иванов уточни, че под „вечнозелени“ няма предвид борчета и елхи, а широколистните растения, които са характерни предимно за Южна България.

„Постепенно започнах да ги колекционирам и си направих градина, която да държи зеленина около мен“, каза той.

Собственикът на градината очаква значителен спад в посещенията заради пандемията от COVID-19. Тази година тя е отворила врати за посетители в средата на май – месец и половина по-късно от обикновено.

По негови думи миналата година интересът от страна на чуждестранни туристи е бил висок, но тази година вероятно посещенията ще бъдат изцяло от български граждани. Това обаче не спира дейността на тропическия рай.

Иванов сподели, че стопанисването на ботаническа градина изиска много грижи особено, когато се отглеждат нетипични за страната растения:

„Колекцията е в много широк диапазон относно студоустойчивостта. Имаме растения, при които през зимата температурата не бива да пада под +18 градуса и такива, които издържат на -20.

Осигуряването на необходимата топлина е ключов въпрос. През годините много видове са умирали през зимата. Изискват се денонощни грижи – увиване, завиване, откриване, поливане, постоянно следене на температурата. Мога да кажа, че с персонала сме много добри климатолози“, каза още той.

За по-голяма ефективност в самата градина е инсталирана метеорологическа станция, която следи температурите по всяко едно време на денонощието.

Към „Маргарита“ има изграден и информационен център, в който гостите могат да се запознаят с препарирани животни от тропиците и с колекция от скъпоценни камъни, кристали, корали и др.

„Основната идея на градината беше съсредоточена около научно-изследователска дейност. Едва след години решихме да пуснем и посетители, които да разглеждат тази красота. Около пандемията започнахме и постоянни дезинфекции и поддържане на алеите“, сподели Иванов.

Той е на мнение, че посетителите биха се върнали отново ако знаят, че ще видят нещо ново:

„Налага се да отваряме нови сектори или поне да реновираме старите. Тази година посетих страните от югоизточна Азия и реших да пресъздам някои елементи от тяхната флора. Коронавирусът обаче забави проекта.

Целта беше да открием нов тайландски сектор в градината, който да представлява южно азиатска градина. Разликите между южноазиатската градина и тези в Китай и Япония, е че при първите има много видове тропически палми и много вода – шадравани, фонтани, водопади, голямо езеро. За сега се направили само езерото, което е на привършване и лилиите в него вече цъфтят.

Предстои изграждането на няколко големи икебани с тропически водни растения, места за отдих. Замислили сме и виетнамски сектор, при който туристите ще бъдат обличани с виетнамски дрехи и типичните виетнамски конусовидна шапчици, с които могат да се снимат.

Подготвили сме и типичното облекло за будистките храмове. Засега обаче изграждането на голяма статуя на Буда е изключително трудно. Предстои и циментиране на входа на градината, който засега е на една гола поляна“, разкри собственикът.

Иванов разказа и повече за книгата си. Споделя, че отдавна е имал намерение да я напише, като през годините е събирал записки:

„Цитрусите са едни от най-интересните тропични дървета в света и винаги съм проявявал интерес към тяхната красота. От малък се занимавам с тях и през годините съм си водил много записки относно студоустойчивостта, как те преживяват българското лято, българската зима. Търсих начини за отглеждане на цитруси навън без допълнително отопление“.

След като посетителите започнали да му задават множество въпроси решил да обобщи своите знания в книга. Използвал е преди всичко своя опит, но е публикувал и материали от САЩ.

„В Съединените американски щати се срещнах с много любители, които отглеждат цитруси на границата между субтропика и умерените ширини, предимно в Джорджия. Сърдечно благодаря на Джон Франклин, който ме запозна с цялата идея за отглеждането на цитруси в студент климат.

Именно такава информация може да бъде намерена в книгата. Тя се продава добре и за България има по-скоро колекционерска стойност. С нея се запълват онези бели петна, които не са разглеждани в българската научна литература.

Мои читатели я наричат „Библия на цитрусите в България“, защото обобщава всичко, което е необходимо за отглеждането на цитруси, а и в нея са описани много ценни сортове, за които не се знае почти нищо“.

ВАРНА новини

Снимки: Ботаническа градина „Маргарита“