Проф. Снежана Мончева: Екосистемата на Варненското езеро е претоварена от 80-те години

ВАРНА новини лого

Очаква се днес Басейнова дирекция „Черноморски район“ да обяви резултатите от взетите проби от водата в района на Варненското езеро, където в момента се извършва ремонт на авариралия тръбопровод за отпадни води.

„Инцидентът със скъсаната тръба е фактор, който допълнително обогатява средата с органична материя“, заяви пред БНР проф. Снежана Мончева, директор на Института по океанология.

„Цъфтежът, който се получи в канала и който беше тъмното оцветяване, се дължеше на един вид фитопланктон. Истината е, че системата на езерото и канала още от 80-те години е претоварена. Т.е. нейният екологичен капацитет е многократно надхвърлен. В резултат на което ние ежегодно наблюдаваме и цъфтежи, почти през цялото време на годината, и заморена риба“, добави тя.

На 20 май тази година при проверки на Басейнова дирекция „Черноморски район“ в акваторията на Варненското езеро бе констатирано червеникаво-кафяво оцветяване на водите в акваторията под Аспарухов мост и Морска гара. Басейновата дирекция възложи на специализираната лаборатория към Изпълнителната агенция по околната среда да направи изследване. Очаква се днес да станат известни резултатите.

През август 2019 година стана авария на тръбопровод за отпадни води във Варненското езеро. Ремонтът продължава и в момента и се очаква да приключи до месец и половина. Тогава са били взети проби и е установено, че не са влошени показателите на водата в района на аварията, напомня БНР.