Физическата дистанция се спазва лесно, когато сме на колело (ВИДЕО)

Радостина Петрова от Сдружение ”Велоеволюция”

В дните на най-голямото затваряне на обществото, за да се предпазят, хората изкараха колелата си от мазетата и започнаха да карат. Това заяви Радостина Петрова от Сдружение ”Велоеволюция”. С нея разговаряме дали коронавирусът помогна за преоткриването на колоезденето.

“Това, което видяхме е, че хората отидоха и опитаха какво представляват велоалеите, които ги има или ги няма в града. Имаше някои дни, особено почивните, в които някои велоалеи бяха препълнени с колоездачи”, каза тя.

Нейното впечатление е, че по време на пандемията навън излязоха да карат хора, които не са типични колоездачи. „Това са хора, които карат през почивните дни, но сега се престрашиха да ползват колело и през делничните дни“, сподели Радостина.

Сдружението настоява Столична община да събере данни, за да се види как се е променила картината, т.е. да се направи едно преброяване на велосипедните потоци, както се изрази Радостина.

Колелото също така е идеално превозно средство, ако искаме да нямаме спътници в близост до себе си по време на движението. „Спазването на физическа дистанция е най-лесно, когато човек е на колело“, категорична е дамата.

Колелото съществува от над 200 години като транспортно средство, припомни Радостина и добави, че интересът към него едва ли ще намалее. „Този интерес само ще се увеличи, ако Столична община и останалите градове успеят бързо да изградят велосипедна инфраструктура, така че да отговарят на интереса на хората и на тяхното желание“, каза тя.

Текст, снимка и видео БГНЕС

Сподели: