Наематели в къмпинг „Юг” с писмо до Ангелкова: Как да спасим туризма, като ни извиват ръцете?

ВАРНА новини лого

Концесионерът на къмпинг „Юг” вдигна цените си за наем с над 50%. За това алармират в писмо до министъра на туризма Николина Ангелкова наемателите на обекти по плажа. Те разкриват, че месечната такса през 2019 г. на същата ивица е била 3350 лв. с всички допълнителни разходи. Тази година обаче, след като държавата обяви спешни мерки за справяне с кризата и провеждането на летен сезон , те са били завишени с 600 лева. Към тази сума обаче е добавена и нова такса, с която  средният наем за месец вече възлиза на близо 5000 лв.

„Обърнахме се към управата на къмпинга с молба за разбиране и частично намаление на наемите за този сезон. Някои от нас имат обекти там от години, но заради пандемията загубиха доходите си. Фирмата собственик на къмпинга – ИФ Фаворит – отказа въобще да води такъв разговор, а от управата заявиха, че който не иска да плати, ще бъде изгонен”, жалват се наемателите. 

Те изпращат писмо до министъра на туризма Николина Ангелкова. Ето какво пише в него:

Г-жо Ангелкова, 

няма как да спасим българския туризъм, колкото и да искате, ако собствениците използват ситуацията, за да ни извиват ръцете”.

С евентаулното намаляването на ДДС за къмпингите, увеличението на наема за 2020 г. в сравнение с 2019 г. практически ще стигне 63%. Карантината от COVID19 засегна всички и това не е момента, за да се извиват ръцете ни, при положение, че всички ще платим чрез данъците си помощта за българския туризъм.

Припомняме, че плажната ивица в момента се стопанисва от „ИФ Фаворит” ООД – фирма, свързвана със Стамо Стамов. 82-годишният предприемач стана печално известен в медийното пространство през 2015 г., когато засипа с пясък и камъни къмпинг „Китен”. Тогава той обясни, че го е направил, за да отстрани щетите от наводненията. Въпреки привидно аргументираното оправдание обаче, проверка на РИОСВ-Бургас установи нарушения и го глоби. Същото направи и Община Приморско, защото се оказа, че Стамов е нямал никакви разрешителни. 

Същото лято Стамов се замеси и в скандала с бетонирането на къмпинг „Юг”, където опита да изгради хотел около плаж с дюни. Проектът обаче също бе спрян след намесата на институциите.

флагман.бг