Пореден скромен протест на медицински сестри във Варна

ВАРНА новини лого

Снимка БНР

Медицински специалисти и граждани от Варна излязоха на пореден (скромен) протест срещу репресиите и уволненията на медицински сестри. В същия час имаше недоволство и в столицата пред многопрофилната болница по белодробни болести „Св. София“.

Причината за него е, че ръководството на лечебното заведение не е продължило договора на медицинската сестра Мая Илиева.

Тя е председател на новосформирания Синдикат на медицинските специалисти и е организатор на протестите на медиците за по-добри условия на работа и заплащане.

Не повече от 30 излязоха на демонстрацията пред община Варна. В предишните недоволства съставът на протестиращите също беше неособено многолюден.

Даниела Жекова е председател на секционната организация към синдиката на българските медицински специалисти за болница „Св. Марина”.

Тя коментира уволнението на Мая Илиева така: „За нас всичко това е репресия, всичко това е измислица поради факта, че нашия синдикат на Българските медицински специалисти са оказа твърде жилав за политиците, за директорите на болниците, за всички които са против нас. Не им харесва това, че казваме истината.“

Протестиращите се обявиха и срещу търговията в болниците.

В протеста се включиха и дългогодишни служители в системата на здравеопазването. Те не пожелаха да се представят и да кажат в коя болница работят. Една от тях вече 40 години е здравен служител и казва, че не усеща репресии във Варна. Поне до момента.

В подкрепа на медицинските служители дойдоха и граждани, някои от които популярни със стремежите си да провалят големи инфраструктурни проекти на морска столица

Протестиращите твърдят, че във Варна колективния трудов договор е сключен без участието на Синдиката на медицинските специалисти.

БНР