Срокът за построяване на автомагистрала „Хемус“ ще бъде спазен

Бойко Борисов във Варна.

Снимка Фейсбук

Срокът за построяване на автомагистрала „Хемус“ – 2024 година, ще бъде спазен, каза днес във Варна премиерът Бойко Борисов, който бе придружен от вицепремиера Томислав Дончев. По думите му кризата с COVID-19 няма да повлияе на строителните дейности и изграждането на пътя върви на пълни обороти. Премиерът уточни, че от вчера вече се работи и по ключовия участък Ботевград – Мездра, а до няколко дни трябва да започнат дейностите в района на Велико Търново – в посока Плевен и в посока Търговище.

Новите случаи на заразени с коронавирус нарастват, но се движим на границата на разумния риск и трябва да продължим да спазваме дистанция, дисциплина и мерките за дезинфекция, допълни Борисов. Той подчерта, че пандемията не е приключила и българите не бива да се успокояват. Хубавото е, че вирусът в момента не е толкова свиреп, много хора го прекарват сравнително леко, а броят на оздравелите се увеличава, допълни премиерът. И уточни, че трябва да се полагат усилия за опазването на възрастните хора и тези с хронични тежки заболявания.

За предстоящия туристически сезон премиерът посочи, че румънската страна все още се бави с отварянето на границите, макар че България е готова. В близките дни предстои у нас да пристигне гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, с когото също ще водим разговори, посочи Борисов. Той каза още, че в момента на границите на страната ни няма никакви проблеми и всичко се обработва много бързо.

Премиерът допълни, че пандемията няма да доведе до забавяне за влизането на България в т.нар. чакалня на Еврозоната. По думите му след няколко часа по темата той ще разговаря с еврокомисар Маргрете Вестагер. За нас най-важно е това, което касае банковия съюз, посочи Борисов. По думите му контролът на Европейската централна банка ще дисциплинира българската финансова система и ще е гаранция за спокойствието на вложителите.

Заедно с кмета на Варна Иван Портних и с вицепремиера Томислав Дончев той  посети новата детска градина „Карамфилче“, която е с четири групи. Тя бе изградена на мястото на стари бараки. За последните години Община Варна е построила 4 нови сгради, една се изгражда в момента на мястото на бившия дом „Другарче“, 3 детски градини бяха основно ремонтирани по ОП „Региони в растеж“, а в 12 площадките за игри в дворовете са напълно обновени.

„Варна е първият голям град, който няма проблем с местата в детските градини. Тъй  като в централната градска част детските градини са най-търсени, работим за решаване и на тази задача“, коментира кметът Иван Портних.

Премиерът посети и обновена операционна зала в МБАЛ „Св. Анна“, където бе посрещнат от изпълнителния директор на болницата д-р Красимир Петров. Инвестицията е 750 000 лв., от които 250 000 лв са осигурени от Община Варна. Над 2 млн. лв. пък са вложени в ремонти на сградния фонд на здравното заведение. Кметът припомни, че инвестиции в нова апаратура през последните месеци са направени в Очна болнина, в АГ-болницата и в МБАЛ „Света Марина“. „Здравните заведения в града, заедно с Медицинския университет,  са причина Варна да се утвърждава като водещ медицински център в страната“, допълни Иван Портних.

Визитата завърши с посещение на новия спортно-развлекателен комплект на ул. „Студентска“. Той е разположен на площ от 17 дка, с игрища за футбол, баскетбол, пътеки за бягане и каране на ролери, със зона за отдих.

След това делегацията отпътува за нос Емине, където се провеждат ракетни стрелби.

Сподели: