Канцонети и оперни бисери ще звучат в Арии от Балкона в събота

Безплатният концерт на Държавна опера – Варна кани всички почитатели на музиката на площада до шадраваните точно в 18:00 в събота.

Елегантни музикални моменти с вдъхновение от неаполитанските песни до Моцарт и Лехар ще звучат в събота, 13 юни от 18:00, в станалото любимо за варненци площадно музикално забавление „Арии от Балкона“. Поредицата на Варненската опера приучи меломаните да споделят удоволствието от живата музика пред официалния вход на Театъра/Операта.

За варненската публика ще пеят солистите на Държавна опера – Варна Ирина Жекова (сопран), Михаела Берова (мецосопран) и Свилен Николов (баритон). На пианото ще акомпанира Вилиана Вълчева.

Любовна драма в неаполитански стил изпъстря програмата на концерта. Знакови италиански канцонети ще оцветят емоционалната картина на съботната вечер на площада. Ще чуем „Malia”от Франческо Паоло Тости, изпълнена от Михаела Берова, и „Parlami d‘amore Mariu“ от Чезаре Биксио в изпълнение на Свилен Николов. Творбата на Биксио прави световен пробив през 30-те, когато на първия кинофестивал във Венеция през 1932 г. филмът „Тези мръсници мъжете“ спечелва безапелационно сърцето на италианците с прочувственото изпълнение на Виторио Де Сика точно с тази песен, в която се говори за любов, разбира се. Свилен Николов ще изпее от Балкона на Театъра още една красива канцонета – „Core n‘grato“ от Салваторе Кардило, неаполитански композитор, който емигрира в Америка през 1903 г. Песента е сърцераздирателен разказ – изповед за една отхвърлена любов. С италианска страст, но в ритъма на танца, Ирина Жекова ще ни поднесе едно любимо произведение – „Il Bacio“- горещия валс от Луиджи Ардити.

Оперни и оперетни бисери ще се редуват с италианските канцонети. Всички солисти ще бъдат заедно в един от най-популярните терцети – на Фиордилиджи, Дорабела и Дон Алфонсо „Soave sia il vento…“ от операта на Моцарт „Така правят всички“. А обичания дамски дует „Barcarolle“от операта „Хофманови разкази” на Жак Офенбах ще изпълнят Ирина Жекова и Михаела Берова. Финалът, както на всички концерти от Балкона, ще бъде жарък – с песента за горещите устни „Meine Lippen, sie küßen so heiß“ в изпълнение на Ирина Жекова. С тази песен оперетата на Франц Лехар „Джудита” влиза в музикалната съкровищница като любим номер на сопраните по световните сцени.