Прокуратурата поиска от съда да спре строежа на „Алепу вилидж“

Строеж Алепу

Снимка bTV

Прокуратурата внесе протест срещу разрешението за строеж на „Алепу вилидж“, издадено на 10.09.2018 г. от главния архитект на община Созопол, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

На 5 юни Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на ДНСК проверка за законността на строежа между нос „Свети Тома“ и т.н. Шофьорски плаж. Според доклада на ДНСК главният архитект е издал разрешение за укрепване на свлачище на 26.02.2018 г., на името на „Алепу вилидж“. С нотариално заверена декларация от 28.08.2018 г., възложителят декларирал, че това разрешително, няма да бъде използвано от възложителя, както и че за укрепване на свлачището в имота ще се използва укрепително съоръжение, което ще е интегрирано в конструкцията на бъдещото застрояване, се казва в съобщението.

Главният архитект издал ново разрешение за строеж от 10.09.2018 г. на същото дружество за курортен комплекс „Алепу вилидж“ (етапно строителство) – първи етап – „укрепване на свлачище“ и втори етап – „курортен комплекс“ – подземна и надземна част, находящ се в местност „Алепу“. Строежът е бил определен като строеж първа категория.

След съответни административни процедури, разрешението за строеж от 10.09.2018 г. е влязло в сила на 27.09.2018 г. По реда на чл. 154 ал. 5 от Закона за устройство на територията (ЗУТ) са допуснати изменения на промени в инвестиционния проект, както и допълване на новото строително разрешение.

В хода на проверката от ДНСК е установено и че на 10.10.2018 г. с решение на главния архитект на община Созопол е вписан и нов възложител, който не фигурира като такъв в двете строителни разрешения.

В доклада са изложени и други констатации, изясняващи действителното положение по случая, добавят от прокуратурата, но не посочват какви точно са те.

Според обвинението издаването на ново разрешително за строеж за същия поземлен имот и участници, е нищожно. Поради това е бил подаден протест от Окръжна прокуратура – Бургас в Административен съд – Бургас за обявяване за нищожно, разрешението за строеж от 10.09.2018 г. на името на „Алепу вилидж“.

Според прокуратурата протестът трябва да спре и изпълнението на разрешението за строеж.

Сподели: