Проф. Кантарджиев: Слънцето и водата са врагове на коронавируса, морето е безопасно!

ВАРНА новини лого

Слънцето и водата са врагове на коронавируса, морето е безопасно. Това каза директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, цитиран от Фокус.

Според него разумният човек не се събира на закрито, не контактува, не целува и прегръща приятелите си, които не е виждал по време на карантината. Проф. Кантарджиев препоръча да се спазват трите Д-та – дезинфекция, дисциплина и дистанция.

„Спазването на мерки да не се събират много хора на закрито и при пряк контакт да се ползват маски, също така дезинфекцията и миенето, ще помогнат на високата температура, сухия въздух и слънцето да унищожим вируса и да спрем разпространението му, така че есента да се пазим само от внос“, заяви той.

„Морето, когато не се събираме много хора на затворени пространства, е безопасно. Няма страшно да се заразим, освен ако не се съберем 30 души дълго време на място без движение на въздуха. За да се зарази човек, трябва да е в контакт с болен човек повече от половин час, на по-малко от 1,5 метра разстояние“, обясни Кантарджиев.

Професорът допълни, че коронавирусът е намалил своята вирулентност, а заболяванията вече не са толкова тежки. Припомни, че пикът на заразата е бил през третата част на април. Според него няма да се допусне друг пик.