Ананиев: Няма да предлагам удължаване на извънредната епидемична обстановка

ВАРНА новини лого

Няма да предлагам удължаване на извънредната епидемична обстановка. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в ефира на Дарик радио.

Извънредната епидемична обстановка е в сила до 30 юни.

Това не означава, че не трябва да спазваме основни противоепидемични правила като социална дистанция и дезинфекция, изтъкна министър Ананиев.

Ние успяхме с мерките, които предприехме преди всички, да задържим заболеваемостта ниска. Има тренд на нарастване, но е контролируем и разпространението е клъстерно. Ще свалим броя на вирусоносителите на по-ниско равнище, посочи Ананиев.

Този вирус е нов, никой не беше подготвен. Мерките ни бяха правилни и след 3 месеца ние имаме едно от най-ниските равнища на заболеваемостта,  каза още той. Делът на заразените от тестовете се движи около 5%, което показва ефективността на мерките, изтъкна министърът.

За масовото тестване той посочи, че няма как да се тества 100% от населението. Клъстерното тестване дава по-добър резултат, ограничаваме огнището на заразата и намаляваме разпространението на вируса в останалата част на страната, коментира Ананиев.

Никой не може да каже какво е равнището на заразените, за да върнем строгите мерки, защото това е ново заболяване, каза още здравният министър.

Длъжен съм като здравен министър да създам такава организация, че да съхраня здравите хора от вирусоносителите, посочи Кирил Ананиев във връзка с въпрос за затварянето на областните градове. Той припомни, че в много страни хората са били принудително затворени в домовете си и са излизали само с изрична декларация къде отиват.

По отношение продължителността на карантината Ананиев посочи, че се спазват препоръките на Световната здравна организация (СЗО).

След 1 юли ЕК ще вземе решение как да се процедира с допускането на граждани на трети страни на територията на ЕС, включително и в България, каза още Ананиев. Здравните министри на страните от ЕС в момента обсъждат критериите за допускане на хора от трети страни. Говори се за праг, който да се определи спрямо дела на заразените в съответната страна, предаде dnes.bg.