Страшен скандал в БСП! Станишев срещу Нинова след екшъна на пленума

Корнелия Нинова и Сергей Станишев

Снимка pik.bg

Лъжите на лидерката с изтекъл мандат на БСП Корнелия Нинова отново вбесиха социалистите. Най-малко 15 от тях искат стенограмата от пленума на Националния съвет на столетницата, проведен в събота, да бъде публикувана или поне да бъдат публикувани изказванията по време на форума.

Това научи ПИК от отлично информирани източници на „Позитано“ 20.

Пръв за това публично заговори президентът на ПЕС и бивш лидер на БСП Сергей Станишев. Вчера той заяви, че иска неговото изказване по време на пленума да бъде публикувано. Причината е, че преди това Корнелия Нинова обяви пред бТВ, че Станишев на пленума Станишев е поискал колаборация с ГЕРБ.

Истината обаче е, че, както ПИК съобщи, президентът на ПЕС е заявил пред Националния съвет, че БСП трябва да стане инициатор на национална кръгла маса с участието на всички политически сили, работодателски организации, синдикати и неправителствени структури. Целта е да се изработи общ план за усвояването на 15 млрд евро, отпускани от ЕС за България като мярка за следкризисната ситуация и да се постигне пълен национален консенсус за разпределянето им по сектори с акцент върху социалните политики.</p><p>Множеството свидетели на публичното изказване на Станишев не попречи на Нинова бодро и убедено да излъже в ефир. Като обясни, че всички нейни противници говорели на стълбите пред централата на БСП, но в залата си мълчали.

Вбесени, сациалистите, взели думата по време на пленума, тутакси започнаха да настояват цялата стенограма или поне само техните изказвания да бъдат публикувани, за да се види как са си мълчали цели 11 часа, колкото продължи пленума, докато самата Нинова не го разтури и напусна.

Сред тях са Валери Жаблянов, Кирил Добрел, който дори разпространи изказването си още докато пленумът течеше, Явор Куюмджиев, Чавдар Георгиев, Георги Пирински, Красимир Янков, Драгомир Стойнев, Велислава Дърева, Светла Бъчварова, Явор Гечев, Атанас Мерджанов, Ана Пиринска и много други.

Техните изказвания бяха изключително остри спрямо Нинова и в крайна сметка лидерката с изтекъл мандат бе напълно бламирана с отхвърлено решение за „на подпис“ за датите на вътрешнопартийните избори и конгреса, с отхвърлен доклад за политическата ситуация в страната, с отхвърлено предложение за събирането на всенародна подписка и с отхвърлен финансов отчет за израходваните през 2019 г. пари на партията, който тя въпреки това и в нарушение на закона внесе в Сметната палата.

Социалистите ще настояват неотстъпчиво за обнародването на техните изказвания по време на съботния пленум на БСП и по още една причина. Те искат да проверят доколко автентична е и стенограмата на форума, тъй като шеф на деловодството на партията е оскандаленият бивш началник на кабинета на Росен Плевнелиев в качеството му на регионален министър – Йордан Татарски, изхвърлен от ведомството преди президентските избори заради далавера с 480 000 лева от водния цикъл на Симитли.

Освен това, стенограмата трябва да бъде подписана и от водещия пленарното заседание на Национаяния съвет, в случай – Асен Гагаузов. Той обаче беше човекът, който абсолютно неправомерно отказа да подложи на гласуване искането за промяна на Централната избирателна комисия за вътрешнопартийните избори в БСП. Социалистите се канеха втори път да поставят това искане на пленума в точка „Разни“, но точно тогава Нинова разтури кворума с есемеси до своите хора да напуснат залата и самата тя си излезе под заплахата да бъде избрана комисия, която да провери всичките й ххарчове през миналата година.

Нинова така и не извади стенограмата и затова днес Сергей Станишев я публикува във фейсбук. Той разкри каква е била неговата реч пред пленума:

Искам и аз да се изкажа в подкрепа на предложението на Кристиан с лека модификация. Първо, естествено че съветите трябва да подготвят предложенията на БСП за национален план за възстановяване. В момента се очаква в началото на юли Европейския съвет най-сетне, защото следващата седмица няма да се договорят премиерите, но юли германското председателство ще одобрят план за 750 милиарда евро. От тях за България ще се полагат 12 милиарда, приблизително. Но, ние няма да получим тези пари без национален план за възстановяване. Ние трябва да възложим на съветите своевременно да подготвят приноса на БСП, виждането на БСП какво трябва да бъде националният план за възстановяване, който да включи и мерки с държавния бюджет, със собствени ресурси; и мерките, които предстоят на европейско ниво. И с това да искаме национална кръгла маса, аз го говоря от един месец и повече, че този план не може да бъде просто план на правителството. Защото то ще се събере на едно заседание, ще одобри някакви формални критерии; той трябва да бъде на базата на сериозен анализ; той трябва да бъде на базата на консултации с браншови и синдикални, работодателски организации, с предложения и на опозицията, защото той ще се изпълнява от следващото правителство.

По този начин можем да изглеждаме малко по-смислени. Но ние сме в тази ситуация защо? Защото не ни се предложи нищо смислено, извинявайте. Не ни се предложи нищо смислено, което реално да се одобри. Аз също така подкрепям предложението в рамките на този парламентарен сезон, парламентарната група да внесе вот на недоверие.

ПИК

Сподели: