Министър Караниколов: Сега трябва да сме гъвкави

Министър Караниколов

Вдигането не мерките не означава, че не трябва да спазваме трите Д-та – дисциплина, дистанция и дезинфекция. Мерките бяха наложени, за да се спасят човешки животи и да се гарантира здравето на хората. Категорично успяхме. Сега трябва да сме гъвкави. Имаме пълно доверие на щаба и на лекарите на първа линия. Пандемията още не е отминала и никой не може да каже дали есента няма да има нова вълна и отново да се въведат мерки.

Това заяви в ефира на БНТ министърът на икономиката Емил Караниколов по повод обявеното днес затягане на мерките срещу коронавируса заради скока на новозаразените. По негови думи няма нужда страната да тегли дълг.

Икономическият министър подчерта, че ключова роля за предприемането на бъдещи действия ще изиграе анализа на потреблението, който се очаква да излезе до няколко дни.

Втората актуализация на бюджета е свързана с решението на Европа да подпомага държави, засегнати от пандемията от COVID-19. Всяка членка на Европейския съюз (ЕС) ще има държавни гаранции – за България те ще бъдат в размер на 310 млн. лв., така че да бъдат предоставени средства както на предприятията в Европа, така и на българския бизнес.

„По време на цялата пандемия работим много динамично и може би за пръв път държава, работодатели и синдикати намерихме изцяло общ език. На едно мнение сме относно влизането на България в Шенген и ОИСР. Това е първа точка в споразумението, което подписахме. За България е стратегически важно да влезе в чакалнята на Еврозоната“, каза още той.

Сподели: