Путин почете паметта на съветските войници, загинали през Втората световна война

ВАРНА новини лого

Руският президент Владимир Путин почете днес паметта на съветските войници, загинали през Великата отечествена война, като положи венец пред Вечния огън край Гроба на незнайния воин в Москва.

Церемонията по случай 79-ата годишнина от нападението на нацистка Германия срещу Съветския съюз се състоя в Александровската градина, предадоха от ТАСС, цитирани от БТА.

Датата 22 юни е обявена в Русия за Ден на паметта и скръбта. Президентът лично приветства събралите се ветерани, размени ръкостискане и няколко думи с всеки от тях. После склони глава в едноминутно мълчание.

Ученици от руски военни училища поднесоха пред скулптурната композиция букети от червени карамфили. Военнослужещи от трите вида въоръжени сили преминаха пред паметника в тържествен марш.

Путин участва преди това във възпоменателна церемония за падналите бойци в новия главен храм на руските въоръжени сили заедно с патриарх Кирил, предстоятеля на Руската православна църква, съобщи Франс прес.

В кратко слово държавният глава и главнокомандващ въоръжените сили на Русия приветства модернизацията на армията. „Главна основа на воинския труд обаче си остават и ще останат навеки мъжеството, верността към дълга, честта и безграничната любов към Отечеството“, каза той.

Владимир Путин положи венец и пред издигнат в съседство монумент в чест „на майките на победителите“.

В сряда на Червения площад в Москва и в други руски градове ще се състоят Паради на победата по случай 75-ата годишнина от разгрома на нацизма, който традиционно се провежда на 9 май, но тази година бе отложен заради коронавирусната криза.