Разработиха тест за рак на простатата, подобен на този за бременност

Тест

Учени от университета в Перм разработиха система за диагностика на рак на простатата с използването на въглеродни наночастици.

Системата ще работи на принципа на теста за бременност, съобщиха за РИА Новости от министерството на науката и висшето образование.

На повърхността на въглеродните частици има разпознаващи елементи, способни да образуват връзки с мишената. Анализът позволява идентифициране на специфичен антиген, чието високо съдържание показва възможността пациентът да развие злокачествена неоплазма на простатната жлеза.

Тест лентата се поставя в тестовата проба, например в кръвната плазма. При положителен резултат се появяват две цветни точки или ивици, а при отрицателен резултат – една.

В момента еколози и генетици работят върху автоматизирането на някои етапи от подготовката на тестовите ленти, за да ускорят производството им, да подобрят точността на резултатите.

Получените в рамките на изследването данни ще послужат при създаването на тестови системи за диагностика и на други болести.

КАНАЛ 3

Сподели: