Вижте кои са ползите на меда

ВАРНА новини лого

Медът е чудотворен природен продукт, който хората използват от хиляди години. Полезните свойства на пчелния мед са добре известни – уникалният му състав го прави перфектния заместител на захарта, грижи се за имунитета, за външния вид и за цялостното здраве на организма. Всичко това е благодарение на богатството му на протеини, желязо, цинк, калций, калий, фосфор, фруктоза и глюкоза, пантотенова киселина, витамин С и рибофлавин.

Редовната консумация на пчелния продукт носи много ползи. Puls.bg посочва най-важните от тях:

Повече енергия

Медът е чудесно допълнение към закуската или към порцията храна преди тренировка. Тялото се нуждае от глюкоза за повече енергия, но всеки „сладък“ взрив в организма причинява скок на глюкозата, който много бързо и рязко преминава. Медът има гликемичен индекс от 43, което го прави средно гликемична храна. Това означава, че е в състояние да забави отделянето на глюкоза в кръвта, така че енергията в тялото да се поддържа в здравословно ниво.

По-бързо възстановяване след тренировки

Медът е страхотен избор за хранене и след тренировка. След спортуване, тялото се нуждае от допълнителна глюкоза, за да попълни липсите. Мускули също трябва да заменят запасите си от гликоген, за да се възстановят. Приемането на малко мед постига и двете, без да води до захарна катастрофа.

По-добро храносмилателното здраве

Супена лъжица мед може да доведе ограници приема на някои медикаменти. Например, като успокои разстроен корем, причинен от газове, подобри лошото храносмилане и помогне при болки, причинени от язви и рефлукс. Популярна народна рецепта за стомашни болки е смесването на мед с лимон или канела.

По-добър сън

Всеки знае, че сладките храни и захарта не са препоръчителни преди лягане. Но през нощта мозъкът е изключително зает да обработва и съхранява събитията за деня. Една супена лъжица мед преди лягане, ще помогне за стимулирането на производството на мелатонин.

По-добра памет

Множество изследвания установяват, че консумацията на мед намалява оксидативния стрес върху мозъка. Като цяло се подобряват паметта и концентрацията. Друго, аржентинско проучване за химичния състав на меда сочи, че пчелния продукт може да помогне за изграждането и развитието на централната нервна система при децата, както и за подобряване на паметта и ученето.

Отслабване

Бялата захар е силно рафиниран продукт, който съдържа празни калории. Медът пък, наред с калориите си, съдържа витамини, минерали, аминокиселини и ензими. Замяната на бялата захар с мед е известно, че намалява нивата на триглицеридите (в сравнение с бялата захар) и ускорява метаболитната активност на организма. Разбира се, с мярка.

Понижаване на холестерола

Смята се, че компонентите на меда имат роля в намаляването на нивата на холестерола в организма. Яденето на малко от него, всеки ден повишава нивото на антиоксидантните съединения в тялото, което спомага за намаляване на излишния холестерол.

Редица проучвания също наблюдават намаляване на лошия холестерол (LDL) и повишаване на добрия холестерол (HDL) при редовна консумация на мед.

С внимание за алергиите

Медът е невероятен продукт, който може да насърчи доброто здраве както отвътре, така и отвън, но някои хора са алергични към него. Ако в миналото е имало алергична реакция към меда, пчелите или пчелните ужилвания в миналото, то медът е до-добре да бъде избягван.