Без ограничение на движението по Аспарухов мост

аспарухов мост

От днес вече е пуснато движението по ремонтираното съоръжение 6 на Аспаруховия мост във Варна, видя репортер на „Варна новини“. 

От Агенция пътна инфраструктура (АПИ) уточниха, че са завършили възстановителните дейности по горното строене на съоръжението, които включват направа на бетонна плоча, полагане на хидроизолация, нови тротоарни конзоли, асфалтобетонова настилка и монтиране на дилатационна фуга. Съоръжението е с нова хоризонтална маркировка, стоманена предпазна ограда и парапет.

Дейностите по долното строене на съоръжение 6 на Аспаруховия мост ще продължат до края на юли. Те ще се извършват без спиране на трафика. Ще се ремонтира нарушено бетоново покритие и корозирала армировка по гредите, ще се направи и цялостна обработка със защитна система на всички бетонови повърхности срещу карбонизация на бетона с цел повишаване устойчивостта му при външни въздействия.

Строителните дейности са част от поетапното обновяване на Аспаруховия мост, което започна през 2016 г. Мостът се състои общо от 11 съоръжения и е в експлоатация е от 1976 г. Основна връзка е на ж. к. „Аспарухово“ с останалите квартали от община Варна. Досега са обновени съоръжения 1, 2, 3, 4 и 5 на Аспарухов мост и са вложени над 6,2 млн. лв.

Стойността на ремонтните дейности на съоръжение 6 е близо 1,6 млн. лв. Средствата са от бюджета на АПИ. Строителните работи се изпълняват от пътноподдържащото дружество, с което агенцията има договор по ЗОП за поддържане на републиканските пътища в област Варна.

Сподели: