Евродепутатите осъждат всички форми на расизъм, омраза и насилие и призовава за действия

Европейско знаме

Няма място за расизъм и дискриминация в нашите общества, казват евродепутатите, призовавайки ЕС да заеме категорична и решителна позиция срещу расизма, насилието и несправедливостта.

В резолюция, приета в петък с 493 гласове „за“. 104 гласа „против“ и 67 „въздържал се“, Парламентът „категорично осъжда ужасяващата смърт на Джордж Флойд“ в САЩ, както и подобни убийства другаде по света. Евродепутатите призовават американските власти да се ангажират срещу структурния расизъм и неравенствата, критикуват полицейските действия срещу мирните тълпи от протестиращи и журналисти и заплахите на президента Доналд Тръмп да използва армията, както и неговата „подстрекателска риторика“.

Парламентът подкрепя неотдавнашните масови протести в целия свят срещу расизма и дискриминацията и осъждат доктрината за превъзходство на бялата раса във всичките ѝ форми. Членовете на ЕП осъждат случаите на плячкосване, палежи, вандализъм и разрушаване на обществена и частна собственост, причинени от някои демонстранти, склонни към насилие, като същевременно настояват „несъразмерното използване на сила и расистките тенденции в правоприлагането“ да бъдат винаги публично осъждани, където и да се наблюдават по света.

Използването на сила от правоприлагащите органи винаги трябва да бъде “ законосъобразно, съразмерно, да служи само като крайна мярка“, подчертават членовете на ЕП, като настояват, че „прекомерното използване на сила срещу множество хора противоречи на принципа на пропорционалност“. ЕП подчертава, че случаите на полицейско насилие и злоупотреби не трябва да остават безнаказани, и че гражданите имат правото да записват сцени на полицейско насилие, което може да се използва като доказателство.

Сподели: