Спасиха семейство бедстващи щъркели

ВАРНА новини лого

Съвместна акция по спасяване на щъркели проведоха експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) и служители на „ЕВН България Електроснабдяване“ ЕАД в пловдивския квартал Прослав. Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

Акцията беше в резултат на подадени сигнали от граждани на „зеления телефон“ на екоинспекцията, които са изразили и притеснения, че млади птици са изоставени в гнездото и за тях не се полагат родителски грижи.

Действително при пристигането на експертите е установено, че щъркеловото семейство бедства – останал е само единият от възрастните, който е болен, две от малките са намерени мъртви в гнездото и единственият останал здрав екземпляр е трето малко щъркелче.

До гнездото, намиращо се на електрически стълб на ЕВН е достигнато с помощта на вишка на електроснабдителното дружество. Оттам е свалено здравото малко пернато. Възрастният му болен родител е уловен в двор на къща в съседство. По-късно през деня в покрайнините на кв. Прослав е намерен и втори възрастен щъркел в безпомощно състояние.

Експерти на РИОСВ – Пловдив са транспортилали трите птици в Спасителния център за диви животни в Стара Загора, където за тях ще бъдат положени специализирани грижи. След укрепването на младия екземпляр, той ще бъде върнат в природата на подходящо място.

Белият щъркел (Ciconia ciconia) e защитен вид, включен в Приложение № 3 към чл. 37 на Закона за биологичното разнообразие. Лице, което намери екземпляр в безпомощно състояние е длъжно да уведоми най-близката Регионална инспекция по околна среда, държавно горско или държавно ловно стопанство в срок до три дни. Законът забранява улавянето, унищожаването или обезпокояването на екзеплярите, а нарушителите подлежат на санкция в размер от 100 до 5 000 лева.