Адвокатът на убитото дете на паркинг във Варна: Присъдата за шофьора е скандално ниска

съд

Скандално ниска е присъдата за шофьора, причинил по непредпазливост смъртта на 4-годишно дете на паркинг в Морската градина във Варна. Това коментира за „Варна новини“ адвокатът на семейството на загиналото дете. Съдът наложи на шофьора, румънски гражданин, наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 години, което намали с една трета до 1 година и 4 месеца, като отложи изпълнението на наказанието с изпитателен срок от 3 години.  Румънският гражданин е лишен от правото да управлява моторно превозно средство за срок от 1 година и 6 месеца.

„В случая е наложено минимално предвиденото в закона наказание. В пледоарията си настоявах за максимална присъда, която е 6 години лишаване от свобода и след редукцията да стане 4 години, тъй като производството мина по съкратено съдебно следствие. Виновният водач признава всички факти и обстоятелства по обвинителния акт и може да се ползва от законово предвидената редукция с една трета на наказанието, което се налага.

Изложих широки аргументи защо следва да бъде наложено максимално наказание, но те не бяха възприети от съда. Защо?, ще мога да коментирам, когато излязат мотивите на съда“, каза адв. Вихър Найденов.

Ще обжалваме присъдата, категоричен бе адвокатът.

„Никога не съм се водил от популизъм в своята работа, това не е първият случай, предизвикал медиен интерес, винаги съм защитавал тезата за справедлив съдебен процес, но в настоящия случай говорим за скандално ниска присъда. Обичайно всички катастрофи са предизвикани по непредпазливост. За мен няма основание в случая да се приложи минималната присъда, предвидена в закона“, отбеляза адв. Найденов.

Припомняме, вчера, 23.06. 2020 г. Варненският окръжен съд призна за виновен 32-годишния румънски гражданин Крецу А., за това, че причинил по непредпазливост смъртта на 4-годишно дете с управлявания от него автомобил. 

Пътно-транспортно произшествие възникна на 29.06.2019г., около 17 часа на паркинг в Морската градина. Семейството на малкото момиче платило таксата за паркинг и се отправило към своя автомобил. Детето изостанало и не се движило заедно с родителите си. В същия момент Крецу А. подходил към паркинга с автомобила си и тъй като бариерата била вдигната влязъл в него. Румънският гражданин имал пряка видимост към цялата площ на паркинга. Движил се на първа предавка, като едновременно с процесния автомобил се движела и малката пешеходка. Крецу А. не видял детето и го ударил с предната дясна част на автомобила. Непосредствено преди удара скоростта на автомобила била около 7,75 км/ч. Детето залитнало и паднало под колата. Бащата на 4-годишното момиченце и събралите се хора дали указания на Крецу А. да върне автомобила назад, което и той направил последователно на три пъти. При второто движение назад, предно ляво колело преминало през главата на детето, което в следствие на тежката травма починало.

Делото беше решено в едно заседание, след като пред съда подсъдимият призна изцяло фактите и обстоятелствата изложени в обвинителния акт. Той отказа да се събират други доказателства в съдебната фаза. В този случай, съдeбният състав е задължен да уважи искането на защитата за провеждане на съкратено съдебно следствие. При тази процедура, според НПК при постановяване на осъдителна присъда, наказанието „лишаване от свобода“ задължително се намалява с 1/3.

Родителите на пострадалото дете бяха  конституирани като частни обвинители в процеса.

Престъплението, в което е обвинен Крецу А. се наказва според НК с „лишаване от свобода“ от 2 до 6 години.

От експертното заключение на автотехническата експертиза е видно, че причина за настъпване на ПТП от техническа гледна точка е липсата на упражнен постоянен визуален контрол от страна на обвиняемия и липсата на адекватна реакция, въпреки техническата възможност за възприемане на пострадалото дете, като опасност.

Съдебно – химичната експертиза не е установила наличие на алкохол в кръвта на Крецу А.

В последната си дума пред съда подсъдимият заяви, че искрено съжалява за инцидента. Той сподели, че неговото семейство от години прави опити да има свое дете и отнемането на живота на това малко момиче е неговото наказание.

Държавното обвинение поиска на Крецу А да бъде наложено наказание „лишаване от свобода“ към средния размер, предвиден за това престъпление в НК. Частното обвинение пледира за максималния размер.

За извършеното престъпление, тричленният състав на Варненски окръжен съд наложи на Крецу А. наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 години, което намали с една трета до 1 година и 4 месеца, като отложи изпълнението на наказанието с изпитателен срок от 3 години.  Румънският гражданин е лишен от правото да управлява моторно превозно средство за срок от 1 година и 6 месеца.

Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд – Варна, в 15-дневен срок.

ВН

Сподели: