Парадът на победата в Москва (НА ЖИВО)

Парадът на победата

На Червения площад в Москва започна военният парад по повод 75 години от победата във Втората световна война. По традиция той трябваше да се състои на 9 май, но епидемията от Covid-19 попречи на нормалното му провеждане.

В последствие Путин реши да премести честването през лятото – на 24 юни, като датата не е случайна, защото точно преди 75 години е проведен първия парад на победата. В тогавашната церемония участват ветерани от войната, а честванията се водят лично от генерал Жуков, който преминава на бял кон през Червения площад.

В днешния парад участват 13 000 войници, като всички те ще носят маски, а Москва е взела всички мерки, за да не допусне нов бум на заразените от коронавируса. По Червения площад ще преминат още 216 единици от най-модерната военна руска военна техника, а в небето ще прелетят 75 самолета и вертолета.

Сухопътната военна техника ще включва и бойни машини от времето на Великата отечествена война – танк „Т-34-85“ и противотанкови самоходни артилерийски установки „Су-100“. Що се отнася до въздушната част, тя ще повтаря тази, проведена на 9 май.

Делегации за събитието са изпратили Азербайджан, Армения, Беларус, Узбекистан, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Таджикистан и Туркменистан – страни от бившия СССР, който е големият победител във Втората световна. Липсват представители от Украйна и Грузия, както и от балтийските републики – Латвия, Литва и Естония. Що се отнася до представители от стари, които не са били част от бившия Съветски съюз, ще присъстват представители на Индия, Китай, Монголия и Сърбия.

Проследете с „ВАРНА новини“ събитието директно от Москва:

 

 

 

Сподели: