Фирма за бързи кредити примамва моряци с цел измама

Банкноти евро

Фирма за бързи кредити примамва моряци с цел измама, научи репортер на ДНЕС+ от публикация на колега на пострадал моряк в мрежата.

Той разказва, как на негов колега е предложена оферта, за спешно набиране на офицерски състав на небезизвестната компания за организиране на круизи „Роял Карибиън“.

Когато колегата му е запитал за нужните документи, освен автобиография, са поискали сканирани копия на паспорти и лична карта.

Това навежда морякът на мисълта за вероятна измама.

За историята разказва Стефан Досев. Той успява да помоли колегата си, да провери е-мейл адреса, който му е даден за да изпрати поисканите документи, при което той му изпраща разпечатка на за фирма за бързи кредити.

Според информацията, която Досев успява да си набави, става ясно, че зад тази схема стой украинец, който на база на получените данни, очевидно прави опити за въвличане в измама и усвояване на големи суми пари.

В публикацията си той съобщава, че желанието му е да предпази колегите си да не станат жертва на измама и призовава всички, които са имали подобен казус, да сигнализират.

От него става ясно също и, че Икономическа полиция е сезирана и работи по изясняване на случая.

Медията ни продължава да следи развитието на случая.

Ето и цялата публикация на Стефан Досев, публикуваме без редакторска намеса:

„Здравейте. На мой колега и приятел му е предложена оферта от негов познат, който му е споменал за спешно набиране на офицерски състав към Роял Карибиън. Попитах го какво е необходимо, освен CV, което съм пуснал в сайта им преди две години още. Той каза, че трябвало да изпратя на един мейл сканирани копия на паспорти и лична карта, което веднага ме наведе на мисълта, че е вероятна измама. Казах му да провери дадения мейл и той ми върна снимана разпечатка за фирма за “бързи кредити” или нещо такова. Доколкото успях да разбера, човекът зад тази схема е някакъв Украинец, който на база получените данни, по някакъв начин, предполагам с подправени документи или пълномощно завлича големи суми пари. Искам да предпазя, ако мога с тази информация бъдещи жертви. Ако успея да разбера повече, ще пиша в този пост. Не мога да дам мейла за момента, понеже Икономическа полиция ще се заеме с него и проследяването му“.

Искам да помоля, ако някой е попадал в такава ситуация или занапред се свържат с него по такъв повод да пише своевременно!

Геновева Михайлова, Dnesplus.bg

Сподели: