Кампания срещу шофирането след употреба на наркотици във Варна

"Последната магистрала" - кампания

Снимка Фейсбук

Кампания срещу шофирането след употребата на наркотици „Последната магистрала“ започва днес във Варна, съобщи началникът на общинската дирекция „Превенции“ Светлана Коева. Тя ще бъде реализирана в партньорство с дирекцията на полицията в крайморския град.

Въпреки че заради пандемията движението по пътищата в областта е силно намаляло, от началото на тази година в региона са хванати 38 шофьори, употребили дрога, допълни началникът на сектор „Пътна полиция“ инспектор Петко Камбуров. По думите му през последните две години броят им е бил 125 и 85 души. Камбуров допълни, че над 90 на сто от заловените дрогирани шофьори са на възраст между 18 и 30 години. Младежите сядат зад волана обикновено след употреба на марихуана или амфетамини. Камбуров допълни, че тестовете, които ползва полицията, хващат 7 вида наркотични вещества, включително метадон.

Настоящата кампания, която ще продължи до края на юли, е изключително актуална и трябва да заостри вниманието на цялото общество към проблема с дрогираните шофьори, допълни началникът на Охранителна полиция във Варна комисар Илиян Илиев. Той уточни, че всеки месец в региона се провеждат специализирани операции, чиято цел е борбата с този проблем.
В рамките на кампанията ще бъдат раздадени хиляди

Информационни материали, а доброволци ще провеждат он лайн дискусии, каза още Коева. По думите й призивът на инициативата за разумно шофиране ще бъде разположен и на 10 електронни табла в града. Коева допълни, че настоящата кампания е продължение на предходната общинска акция „Не шофирай, ако си пил“, която стартира преди 12 години. По думите й през това време възрастните са се научили да не дават ключове за кола на употребили алкохол младежи, сега трябва да разберат, че същото е валидно и за наркотиците.

БТА

Сподели: