L’Oreal премахва думите „избелващ“ и „бял“ от продуктите си

ВАРНА новини лого

снимка: L’Oreal Paris

Френският козметичен гигант L’Oreal обяви днес, че премахва думи, като „избелващ“, от продуктите си на фона на антирасистките протести по света, предаде Франс прес, цитирана от Дарик.

Групата L’Oreal реши да премахне думите бял/избелващ и светъл/изсветляващ, от всичките си продукти за изравняване на кожата, съобщи компанията.

Индийското и бангладешкото подразделение на Unilever обявиха в четвъртък, че ще сменят името на местната си марка кремове „Светла и прекрасна“ за изсветляване на кожата по същата причина.

Англо-нидерландската компания Unilever, която според информации има приход от 500 милиона долара от продукта в Индия миналата година, каза, че ще спре да използва думата „светъл“ в името на крема, тъй като отдава значимото на всички нюанси на кожата.

Няколко компании, включително L’Oreal, бяха критикувани напоследък за продуктите си за изсветляване на кожата след разрастването в света на движението „Животът на чернокожите има значение“ след убийството при арест на афроамериканеца Джордж Флойд в САЩ миналия месец.

Johnson & Johnson съобщи миналата седмица, че ще спре да продава в Азия и Близкия изток някои продукти Neutrogena и Clean & Clear, рекламирани като намаляващи черните точки.