Тези 7 реплики ни съсипват

Бизнес дама

Знаем, че мозъкът е една коварна „биологична машина“, която въпреки желанието ни да растем често ни поднася „динена кора“. Защото изкушението да се радваш на спокойствие, отпускане и удоволствие винаги е било водещо, но и същото, което ни оставя задълго в зоната на комфорт. Е, няма как да постигнем някои свои цели, ако търсим получаването им наготово.

Пситохерапевтът Ейми Морин трансформира 7 от най-честите реплики „саботьори“ и ни показва, кой е успешният модел да придобием душевна сила и наложим себе си.

Не съм достатъчно добър!

Дали действително не сте достатъчно добър или Ви плашат усилията, които трябва да положите, за да достигнете желаното? Независимо дали действително смятате, че не ви достигат знания, интелект, младост или харизматичност, подобна преценка само ще ви навреди и то много повече, отколкото дори от несполучливия опит. Вашата самооценка влияе на ефективността ви. Вместо да се оценявате, по-голямо благополучие ще ви донесе по отношение на собствения опит да дерзаете.

Другите ще ми попречат…

Възможно е да чуете, че искате много от живота, че мечтите ви са нереалистични, дори да ви попречат или да ви приложат емоционално изнудване, но… Трябва ли подчинявате избора си на интересите на другите? Доколко добре познавате близките си и доколко им имате доверие, всъщност? Ако не опитате, вашите взаимоотношения вече страдат.

Не издържам повече!

Какво означава да не издържате повече на напрежението в работата, например. Напрежение има навсякъде реално, нищо не тече по нагласен сценарий. Защо тогава не подходите по следния начин: отговорете си на въпроса „Какъв е всъщност моят избор? Продължавам ли да правя това или не?“ Просто, в този живот се налага да взимаме решения на база избора си и личните си предпочитания, дори и в работата, ако търсите по-добро развитие за себе си. Различно е отколкото да смятате, че ви липсват умения и увереност да се справите със ситуацията и дискомфорта, нали?!

Не ми трябват проблеми!

Някои смятат, че емоционалната им стабилност е резултат от избягване на проблемни ситуации и конфликти. Нищо подобно! Така както с тренировките придобиваме постепенно физическа сила и устойчивост, така и в опита изграждаме умения, които ни правят по-способни да разрешаваме конфликтни ситуации или проблеми. Всъщност, имайте предвид, че намирането на решения носи наслада и си заслужава усилията.

Липсва ми воля!

Познато, нали?! Колко диетични режими и опити за отслабване са провалени само заради слаба воля… Лошото е, че когато се касае за здраве, виждаме, че системното поддаване на изкушения ни отнема от качеството на живот по-късно. Балансът в живота е истинско изкуство. Отнася се до всичко.

Емоционално осакатен съм!

Ролята на жертва е от най-удобните да не излезем от зоната си на комфорт. Много често в самосъжалението си отива далеч, до степен да манипулираме хората, които държат на нас. Да, вероятно страдате заради едно или друго, чувствате се наранен заради ред събития. Но кой е не се е сблъсквал с една или друга трудност? Ако наистина срещате затруднения да се освободите от негативен опит, психотерапията разполага с техники, с помощта на които можете да излезете от порочния мисловен кръг. Понякога на човек му трябва много малко, друг път повече помощ – зависи от случая.

Твърде различен съм!

Знайте, има много начини да се възползвате от различното във Вас. Понякога е по-ценно да застанеш срещу тълпата и да отстоиш себе си, отколкото да се слееш с нея. Не си заслушава да губиш цялата си енергия, за да се напаснеш към дадена група, когато излизането от нея, може да ти даде възможност да разгърнеш изцяло личния си потенциал.

От Puls.bg

Сподели: