Випуск 2020 на НУИ „Добри Христов“ тръгна по творческия си път с празник на открито

ВАРНА новини лого

Слънце, дами с елегантни летни шапки и щастливи усмивки на ученици, учители и родители изпълниха двора на Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ – Варна на 27 юни за заключителното събитие на тази много различна учебна година.

Концерт-изложба изпрати зрелостниците и същевременно даде старт на проявите в новата Лятна сцена на училището, за която все по-често ще чуваме в културния афиш на морската столица.

На добър път пожела на абитуриентите директорът на НУИ „Добри Христов“ – Варна, Румяна Петрова, която беше и диригент на Младежкия оркестър. От името на зрелостниците приветствие поднесе Свилена Иванова – едно от изявените лица на випуска, цигулар, концертмайстор на училищния оркестър.

Редуваха се прекрасни музикални изпълнения на талантите – и току-що завършили, и продължаващи обучението си в елитното варненско училище. Сред тях изпъкнаха образците на класическата музика – Сарабанда от сюитата „Класично и романтично“ на Панчо Владигеров и Марш на тореадора от операта „Кармен“ на Жорж Бизе.

Звучаха и фолклорни ритми в изпълнение на изумителния гайдар Александър Тодоров, и народни песни, поднесени от вокална дамска група от абитуриентки. С много аплодисменти бяха посрещнати и изпълненията на Александрина Петрова, Александър Димитров и Иван Манахов от класа по поп и джаз пеене. Всички участници в концерта бяха силно ентусиазирани от възможността да покажат равнището на своята подготовка и да зарадват публиката, която силно им липсваше в последните месеци.

Постиженията на класовете по изящни изкуства и графичен дизайн бяха събрани от зам.-директора Йорданка Манева в пъстра изложба, която представи преподавателят по живопис Красен Бербенков.

С много добри емоции започна пътят към успешна творческа кариера на завършилите тази година легендарното варненско Музикално училище. Артистичната общност в морския град ще ги очаква на големите сцени и в изложбените зали на Варна, а на мнозина пътят със сигурност ще мине през наши и световни университети и ще продължи много по-далеч и по-нагоре.