Министър Петкова: Информираме ЕК три месеца преди същинската работа по АЕЦ „Белене“

ВАРНА новини лого

Снимка: Правителствена пресслужба.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова е издала заповед, с която възлага на ТЕЦ „Марица-изток 2“ годишна квота за производство на електроенергия от 2,6 мегавата, което е 8,4% от общото електропроизводство. Това съобщи тя пред енергийната комисия в парламента. Заповедта й се основава на Закона за енергетика, който позволява на министъра да възложи до 15% от общото произведено количество електроенергия.

Централата не бе включена от КЕВР в микса електроенергия, който изкупува НЕК за регулирания пазар, тъй като цената й е висока и ще оскъпи тока за домакинствата. По тази причина тя трудно продава и на свободния пазар. Електроенергията на държавната централа се оскъпява заради купуването на въглеродни емисии. С възлагането на производство централата получава разликата от регулираната и производствената си цена от фонд „Сигурност на електроенергийната система“.

Заповедта си министърката е изпратила до КЕВР, до фонд „Сигурност на електроенергийната система“, до Електроенергийния системен оператор. Пред депутатите Петкова отчете как правителството е изпълнило решението на парламента от 31 януари за спасяването на държавната тец. Депутатите възложиха да бъде увеличен капиталът на „Марица-изток 2“, което е изпълнено и дружеството е стабилизирано и работи в нормален ритъм, отчете енергийният министър. Втората задача, която беше да не се допусне спиране на централата дългосрочно, също е изпълнена с издадената заповед, обясни още Петкова.

Народното събрание възложи още България да се присъедини към платформата „Въглищни региони в преход“, без да поема ангажимент за затваряне на тецове. На 1 юни е изпратено писмо, с което се присъединихме, без да поемаме ангажименти, каза ПетковаНа заседанието депутатите от енергийната комисия гласуваха за ратифицирането на междуправителственото споразумение между България и Гърция за газовата връзка между двете страни. То урежда финасовите, данъчни и правни параметри на изграждания газопровод.

Министър Петкова обясни отново важността на интерконектора и как той ще свърже страната ни с Южния газов коридор, по който можем да получаваме газ от Каспийския регион. Тя припомни, че
е осигурено финансирането от 220 млн. евро, като българската държава е дала държавна гаранция от 110 млн. евро, а 39 млн. евро са безвъзмездно от ОП „Иновации и конкурентоспособност“ .

Срокът за построяването й е април 2021 г., но амбицията е линейната част да бъде завършена до края на 2020 г.

Канал 3