Цацаров: Дали има натиск на съда, знае съдът

Сотир Цацаров

Мисля, хайде – предполагам, че е имало достатъчно совалки в посолства, както и в кабинети на държавни мъже. Резултатът от това е постановената присъда. Тя е такава, каквато е. Това заяви пред Dariknews председателят на КПКОНПИ – Сотир Цацаров за делото за EVN срещи Иво Прокопиев, Симеон Дянков и Трайчо Трайков.

„По делото Прокопиев аз не съм имал натиск, но совалки и предложения са съществували, част от които доста слаби“, разкри още ръководителят на Антикорупционната комисия.

„Дали има натиск на съда, знае самият съд. Съдът е взел решение по вътрешно убеждение. Тази присъда не е редно да бъде коментирана, най-малкото, защото съм бил съдия“, посочи той и подчерта, че присъдата не е влязла в сила и мачът още не е свършил.

„Що се отнася до натиска, може би трябва да кажа следното – за времето от предната седмица до обявяването на присъдата не знам кое би могло да бъде определено като натиск – мълчанието на прокуратурата или публикациите всеки ден в свободните и независими медии, които бяха свързани с позиции на международни организации, на журналистически организации, разбира се, част от тях създадени като надстройка на тази империя“, коментира той.

По думите му границата е прекрачена, когато са се появили обвинения за нарушаване на свободата на словото.

„Най-лесно е да кажеш, че посягаш на свободата на словото, защото по този начин никой не мисли за останалата част от бизнеса ти. Няма нито един запор или възбрана на имущество на „Икономедия“. Действително границата се прекрачи – тя се прекрачи с непрестанните твърдения, че някой иска да смачка „Дневник“ и „Капитал“ – не, никой не иска да ги смачка“, заяви Цацаров.