Рецепта на деня: Червени домати, пълнени с ориз (от тефтерчето на баба)

домати

Необходими продукти:

 

1 кг домати

2 глави лук

1-2 моркова

1 ч.ч. ориз

2-3 картофа

Червен пипер

Олио

Сол

Магданоз

 

Начин на приготване:

 

Вземаме 1 кг умерено големи червени домати, измиваме ги, отрязваме им капачетата и издълбаваме внимателно с лъжичка.

Нарязваме ситно две глави лук, настъргваме 1-2 моркова на дребно ренде и слагаме да се задушат и поомекнат в половин чаша олио и една кафена чаша вода.

Прибавяме след това една чаена лъжичка червен пипер и една чаша ориз, наливаме половин чаша вода, посоляваме и оставяме ориза да набъбне.

Нарязваме 2-3 картофа на дребни кубчета и ги прибавяме към ориза, заедно с една връзка дребно нарязан магданоз.

Разбъркваме сместа и пълним доматите, похлупваме ги с капачетата и нареждаме в тавичка, на дъното на която сме нарязали ситно вътрешността на издълбаните домати. Доливаме вода, която да залее половината от доматите и ги печем.

Приготвени по този начин доматите можем да оварим и в тенджера на тих огън.

Поднасяме ги с кисело мляко или салата.

 

Добър апетит!

ВН